29. juuni 2011

1Partner: Soome tööstustele Eestist raske tootmispinda leida

Aastaga on märgatavalt kasvanud soomlaste huvi Eesti tööstuskinnisvara vastu ning 1Partner Kinnisvara Soome klientide konsultandi Juha Ajakaineni sõnul on Eestil tootmishoonete arendamisel tublisti arenguruumi. 

Ajakaineni sõnul otsitakse kaasaegseid Tallinna lähiümbruse ja mõningal määral ka Pärnu tootmishooneid ning sobivatest pindadest hakkab juba puudus tekkima.

Tootmispindade müügi- ja üürihinnad Soomes ja Eestis suhtliselt sarnasel tasemel. "Helsingis ja lähiümbruses on hinnad Tallinnast küll kallimad, ent kõrvalisemates paikades on hinnad Soomes isegi Eestist soodsamad, kuna riik ja omavalitsused toetavad töökohtade loomist ja tootmishoonete ehitamist," märkis Ajakainen.

"Tihti annab omavalitsus selleks tasuta krundi või ehitab hoone ise valmis. Eestil on ses osas arenguruumi ja praegu konkurentsi pakkuda ei suudeta, sest omavalitsustel pole selleks siin vahendeid," lisas ta.

Soome tootmisettevõtted, mis Eestisse kolivad, teevad seda pigem odava tööjõu, minimaalse ametiühingute tegevuse ning parema äriühingute maksukliima tõttu, mitte niivõrd soodsast kinnisvarast tingituna.

Soome tootjad jõuavad Ajakaineni sõnul Eestisse peamiselt otsekontaktide toel, ent tihti ka läbi EAS-i ja Soome-Eesti Kaubanduskoja. "Reklaam tööstusobjektide puhul palju ei aita ja maakleritel on omajagu detektiivitööd, et huvilised kaardistada," sõnas ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688