15 juuni 2011

Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk sai nurgakivi

Eesti Energia ja CNIM Grupp tähistasid täna koos oma partneritega Iru elektrijaama jäätmeenergiaploki ehituse edukat algust nurgakivi panemisega.

Olemasoleva elektrijaama laiendusena valmiva uue energiaploki ehitus algas 2010. aasta sügisel ning see alustab tööd 2013. aastal.

CNIMi poolt nö „võtmed kätte” lahendusena valmiva jäätmeenergiaploki maksumus on ligi 100 miljonit eurot. Üldehitustööd teostab Merko Ehitus, põletusresti tarnib Martin GmbH ja heitgaasi käitlussüsteemi CNIMi tütarettevõte LAB.

Uue energiaploki soojuse tootmise võimsus saab olema 50 MW ja elektri tootmise võimsus 17 MW. See täiendab Iru elektrijaama olemasolevaid toomisvõimusi, mis praegu on vastavalt 648 MW soojust ja 190 MW elektrit.

Uus koostoomisplokk suudab aastas taaskasutada kuni 220 000 tonni sorteerimise järel ülejäävaid segaolmejäätmeid ning ehitus- ja tööstusjäätmeid.

„Kuigi jäätmed sisaldavad samapalju energiat kui põlevkivi, tambitakse täna jätkuvalt suur osa jäätmeist Eesti prügilatesse. Aga juba kahe aasta pärast hakkab Iru elektrijaam taaskasutama olulises koguses meie kodumajapidamistes igapäevaselt tekkivaid jäätmeid,” ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Jäätmete kasutamine energiaallikana vähendab tema sõnul märkimisväärselt keskkonnamõjusid, andes samal ajal võimaluse toota kodumaisest kütusest stabiilse hinnaga soojust ja elektrit.

CNIMi juhatuse liige Stefano Costa rääkis, et jaama põletus- ja energiamuundussüsteemid ning suitsugaasi puhastussüsteem projekteeritakse kõige kaasaegsemat tehnoloogiat kasutades. "Koos kauaaegse tehnoloogiapartneri Martin GmbH-ga Saksamaalt varustab CNIM elektrijaama suurima tootlusega koldeseadmetega. Õhusaaste kontroll tugineb viimastele standarditele ja on lahendatud nii, et heitmed jääksid Euroopa Liidu õigusaktides kehtestatud piirangutest märgatavalt madalamale tasemele,” lisas ta.

Ettevõtluses enim kasutusel olevad jäätmete masspõletussüsteemid muundavad ligi 85% jäätmetes sisalduvast energiast elektriks ja soojuseks. Peatselt jõuab lõpule Iru elektrijaamaga sarnasel tehnoloogial töötava jäätmeenergiajaama ehitus Helsinkis. Sama tehnoloogia on laialdaselt kasutusel ka Rootsis ja Taanis. Euroopas on kokku ligi 400 sarnasel tehnoloogial töötavat elektrijaama.

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785