20. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk: ohtlik välitöö toob igal nädalal elektrikatkestuse

Jaotusvõrgu andmeil on nelja kuuga puudelangetuste ja kaevetöödega kaasnenud igal nädalal elektrikatkestused.

Möödunud aastal põhjustasid raie- ja kaevetööd 400 elektrikatkestust.Ka tänavu nelja kuu jooksul on elektrivarustust mõjutanud puudelangetusi ja kaevetöid registreeritud igal nädalal.

"Peaaegu iga päev tehakse elektriliinide läheduses töid liini valdajaga kooskõlastamata ja ohutusnõudeid eirates,“ lausus Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere. Tema sõnul tekib taoliste juhtumite tõttu ka eluohtlikke olukordi.

Viimane liinilähedaste töödega seotud õnnetus toimus möödunud nädalal, mil liinide kaitsevööndis loata tegutsenud traktorist ladustas ümber palgihunnikuid. Purunenud elektriliinist süttinud palgihunnikut kustutama minnes sai traktorist elektrilöögist vigastada.

Madalpingeliinidel on kaitsevöönd 2 meetrit, 6-20 kV liinidel 10 meetrit ning 35-110 kV liinidel 25 meetrit kummalegi poole liinist. Puude langetamiseks elektriliinide kaitsevööndis tuleb elektriohutusseaduse järgi taotleda luba elektripaigaldise omanikult ehk Eesti Energia Jaotusvõrgult. Seda on soovitatav teha ka siis, kui puud asuvad väljaspool kaitsevööndit, kuid on oht, et need võivad langedes kukkuda liinile. Maakaabelliini maa-ala kaitsevöönd on üks meeter mõlemale poole äärmistest kaablitest.

Keskpingeliinile langenud puu võib langetuskohas tekitada eluohtliku sammupinge. Kui langetamisel on puu kukkunud elektriliinile, tuleb elektrilöögi vältimiseks puust, katkenud juhtmest või mastist eemalduda jalgu maapinnal lohistades neid teineteisest eemaldamata või hüpata eemale kaks jalga koos.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785