11. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: Baltimaade ehitajail käsil raskeim aasta

Merko Ehitus ASi tegevjuhi Tiit Robeni sõnul on see aasta Balti riikide ehitajaile kontrollimatu materjalide hinnatõusu tõttu keerukaim ning tellijal tuleks jagada ehitajaga riske riigihangetel, mida kerkivad toorainehinnad kaasa toovad, vahendab Bloomberg.

Pärast ehitusmahtude kahanemist 2009. aastal pea 47,5% ulatuses kahanesid mahud mullu  Eestis, Lätis ja Leedus eelmisel aastal veel 16 protsenti.

Robeni sõnul on sisendhindade, eeskätt naftasaaduste ja metalli hindade tõus Balti regiooni ehitajaile suurim riskiallikas. Brenti toornafta hinnale Londonis lisandus Standard & Poor'si andmetel mullu 44%, vase hind tõusis 26% ja alumiiniumi hind 23%.

"Pea iga kuu toob kurbi näiteid ehitajate pankrottidest,“ märkis Roben. Möödunud kuul lükkas Harju maakohus tagasi ASi Koger & Partnerid saneerimistaotluse, pankrotiavalduse esitas AS Water Ser Lõuna-Eesti.

"Meie arvates tuleks riigihangete puhul tellijatel jagada sisendhindade kasvust tulenevat riski koos ehitajaga,“ ütles Roben. "Haritud tellija peaks ju mõistma, et tegemist on protsessiga, mida ehitajad ei saa mõjutada. Kui aga tellija võtab kõrvaltvaataja positsiooni ja kõik riskid jäetakse ehitaja kanda, võivad mitmed olulised objektid jääda lõpetamata,“ lisas ta.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785