4. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lamell kaitseb hoonet päikese eest 

Hoonet päikese soojuskiirguse ja pimestava valguse eest kaitsvatest lahendustest, mis aitavad energiat kokku hoida, puudust pole. Samas on paljude arendajate eesmärk ehitada võimalikult odavalt ja innovatiivsusest uute tehnoloogiate kasutamisel Eestis rääkida ei saa, rääkis Salto Arhitektuuribüroo OÜ arhitekt Ralf Lõoke.

„Maailmakontekstis mõeldakse energiasäästlikele lahendustele mastaapsemalt, linnaosade kaupa, meil paraku tegutsetakse majakaupa,“ nentis Salto Arhitektuuribüroo OÜ üks omanikest, arhitekt Ralf Lõoke.

Arhitektuuribüroo Salto arhitektid on kavandanud G4S uue hoone, mille tumeda klaasiga fassaadi hakkavad katma lamellid, mis toimivad passiivse jahutussüsteemina. 

 „Tegemist on metallist lamellidega, mis on paigutatud tavapärasest teistmoodi. Eesmärk on takistada vaadet väljast sisse ja teisalt toimivad need passiivse jahutussüsteemina, et hoone ei kuumeneks üle ja oleks energiasäästlikum. Kokkuhoid tuleb jahutusseadmete ja nende tööks vajaliku energia pealt,“ selgitas  Lõoke.  Lamellide tihedus varieerub vastavalt ilmakaarele ning konkreetsete ruumide valgusvajadusele ning vaatepotentsiaalile.

„Välised päikesekaitsed on tõhusaimad ja töökindlaimad, et vältida ruumide ülekuumenemist. Loomulikult tuleb arvesse võtta ka hoone ja akende paiknemisest ilmakaarte suhtes,“ lisas Lõoke. Praegu on ehitusjärgus Balti meedia- ja filmikool, kus samuti on kasutatud fassaadilahenduses lamelli.

Välisruloode ja varikatuste paigaldamisel juba valmisolevale majale tuleks Lõokese sõnul see autorikaitse seisukohast kindlasti arhitektiga kooskõlastada. „Õige oleks hoone vajadused ette näha ikkagi projekteerimisjärgus, et poleks tarvidust lisandusi teha. Oleme väliseid lahendusi kasutanud siis, kui suudame need arhitektuurse lahendusega integreerida,“ rääkis ta.

Loe välisfassaadile paigaldatavate toodete kohta pikemalt tänase Äripäeva ehitusrubriigist. Päevapileti selleks saad soetada SIIN.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785