Lemmi Kann • 28 märts 2011

Indrek Hääl: sisuliselt ostab investor ühe üürniku äririski

Baltic Property Trusti varahalduse juhi Indrek Hääle sõnul suhtub ostja sale and lease back tehingutesse küllaltki kriitiliselt ja ettevaatlikult.

"Sisuliselt ostetakse tulevase ühe üürniku äririsk ning investoril on vaja kindlust, et tehing on „veekindel“ ja kokkulepitud kohustusi ka täidetakse. Kogu hoone saab olema kaetud ühe üürnikuga. Tuleb väga tõsiselt hinnata üürniku tugevust, tegevusala jätkusuutlikust ja bilanssi. Kindlasti ei osteta kinnisvara ju selleks, et tulla appi ja päästa ettevõtte rahaline seisukord. Kui see on kehv, siis keegi endale sellist üürnikku ei taha,“ rääkis Hääl.

Hääle sõnul on see, et ettevõttele kuuluva kinnisvara alt vabastatakse vahendid ja suunatakse tootmisse ning pindadele, kus tootmine käib, jäädakse pärast müüki üürnikuks asjade loomulik käik. „Teadlikumatel ettevõtjatel on see juba varemgi fookuses - võtta endalt ära risk, et kui kinnisvara on teatud väärtusega bilansis, võib vara väärtuse muutumine tekitada ettevõttele raskusi kahjumi näol ja viia negatiivse omakapitalini,“ rääkis Hääl riskidest.

„Vara väärtuse muutmine toimub aastast aastasse ning vastavalt turu tingimustele ja me oleme ju näinud, kuidas olukord võib oluliselt halveneda. Kinnisvarale on reeglina võetud ka laenu ning kui vara väärtus kahaneb, võivad ka laenutingimused halveneda, mille tõttu võib ettevõte sattuda veelgi suurema finantskoormuse alla,“ selgitas Hääl.

See oht on viimaste aastate jooksul pidevalt suurenenud, sest kinnisvara väärtus on pigem vähenenud kui suurenenud. Pangad aga hoiavad kinnisvara väärtuse ja laenusumma suhtel kiivalt silma peal ja on vajadusel valmis reageerima.

„Ma usun, et lähemal ajal on mõningaid selliseid tehinguid taas tulemas,“ ütles Hääl.

Jaga lugu:
Seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785