22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ämari lennubaasi teenindushooned said valmis

Eelmisel nädalal valmisid administratiivala ehitised Ämari lennubaasis, mis peaks lõplikult valmima järgmisel aastal.

Hanke viisid ühistööna läbi OÜ Astlanda Ehitus ja AS EF Rand & Tuulberg, hanke kogumaksumus oli 5,2 miljonit eurot.

Tööde valmimisega loodi vajalikud ja nõudmistele vastavad tingimused, mis on olulised lennuvälja teenindamiseks. Hankega rajati Ämari lennubaasi tuletõrje-, päästeteenistuse ja rajahooldustehnika hoone, valvekeskus, pääsla, söökla ja toiduladu, 40-kohaline ühiselamu liitlasriikide õhuväelaste majutamiseks, teed ja välisvõrgud ning baasi piirdeaed. 

 Praegu on Ämaris käimas navigatsioonisüsteemide tarne- ja ehitustööd, mis valmimisel võimaldavad lennubaasi kasutada ööpäevaringselt ja halva ilmaga. Tööd peaksid vastavalt veebruaris sõlmitud hankelepingule tehtud olema aasta lõpuks. Lisaks plaanitakse sel aastal alustada Ämari tugistruktuuride ehitushankega. See leping hõlmab endas õhuturbe valvelennukite angaari, reisijate terminali, kaubakäitluse vahelao ja meditsiinikeskuse ning hapniku ja lämmastiku hoidla, samuti mootorikütuse tankla ja tehnikapargi ehitust. Ämari lennubaasi rekonstrueeritakse alates 2008. aastast, et baas oleks vajadusel võimeline võtma vastu liitlasvägede transpordilennukeid ning toimima õhuturbehävitajate baasina. Pärast lõplikku valmimist on Ämari võimeline ööpäevas vastu võtma kuni 1000 tonni veoseid või 2000 sõdurit päevas. Kokku läheb kogu baasi rekonstrueerimine maksma 76,7 miljonit eurot, millest umbes 26,8 miljonit eurot tuleb NATO julgeolekuinvesteeringute programmi kaudu. Esmase tegutsemisvalmiduse saavutab lennubaas plaanide kohaselt 2012. aastal.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785