17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska käive kasvas mullu ligi 8%

Kontserni käive kasvas mullu 7,8 protsenti ja oli 882,8 miljonit eurot. Skanska EMV osakaal Skanska Oy käibest on ligikaudu viis protsenti.

Käivet kasvatasid eelkõige tellimuste arvu kasv ja elavnenud arendajalepingutega korteritega kauplemine. Infrastruktuuride ehituses jäi käive eelnenud aasta tasemele ja ärihoonete ehituses käive kahanes. Samuti kahanes käive Eestis.

Skanska ootab tänavu Eesti ehitusturgude stabiliseerumist ja ELi rahastamisel põhinevate ehitushangete käivitumist. Skanska EMV osakaal Skanska Oy käibest on ligikaudu viis protsenti.

2010. aastal said Eestis valmis näiteks Orissaare alajaama rekonstrueerimine ja Põlva reoveepuhasti mudakäitluse rekonstrueerimistööd. Hetkel on muuhulgas ehitusjärgus Saku valla vee- ja kanalisatsioonisüsteemid ning Tallinna Ülikooli loomemaja.

Mullu ehitas Skanska valmis 2146 (2009. aastal 1259) korterit, millest omatoodang oli 287 (2009 - 548). Aastavahetusel oli ehitusjärgus 3710 (2009. aastal 2855 korterit).

Skanska Oy President Juha Hetemäki sõnul hakkas ehitusturg eelmisel aastal ehitusturg taastuma, mis tulenes eelkõige elamuehituse kasvust. "Ärihoonete ehitamise tase püsis madalal, ent renoveerimisehituses võis täheldada väikest tõusu. Infrastruktuuride ehituse vähenemine jätkus,” lisas ta.

”Saadud tellimuste arv oli ligikaudu 50 protsenti suurem kui eelnenud aastal, mis annab selleks aastaks hea aluse. Tarbijate usaldus majanduse vastu on säilinud, mistõttu on eluasemeturg endiselt oodatult tugev,” lausus Hetemäki.

Suuremate projektide seas on muuhulgas 2010. aastal valminud Soomes Technopolis Yliopistonrinne Tamperes ja 2011. aasta alguses valmiv Cruselli sild Helsingis. Praegu on ehitusjärgus näiteks Makkaratalo nime all tuntud City-Centeri ärikvartali büroo- ja kaubanduskeskus Helsingis, Impivaara ujula remont Turus, Palokankeskuse III 2. etapp Jyväskyläs ja Alatori parkimismaja Kuopio kesklinnas.

Ärihoonete projektiarenduse eest vastutav Skanska Commercial Development Finland müüs 2010. aasta suvel Lintulahti büroohoone Helsingis. Projektile on antud plaatinataseme LEED®-sertifikaat. Ruskeasuol on ehitusjärgus büroohoonete kogum Manskun Rasti, millest esimesena saab valmis uus peahoone Skanskatalo 2012. aasta alguses. Teise büroohoone ehitamine algab 2011. aasta kevadel.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785