Autor: Alyona Stadnik • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelis Einstein: Lätti eksportija tundku slaavilikke võtteid   

Eesti olulisemate väliskaubanduspartnerite hulka kuuluv Läti pakub sinna sisenevale ettevõtjale onupojapoliitikat ja bürokraatiat. Kunda Nordic Tsement ASi juht Meelis Einstein leidis, et Lätis töötavad slaavilikud võtted.

„On vaja saunas käia, viina juua. Selline sotsiaalsel baasil isiklike suhete kliendibaasi loomine,“ kommenteeris Einstein. Eestis lihtsalt küsitakse pakkumist, aetakse asju e-posti teel, vaadatakse, kas hind sobib ja tehakse tellimuse. „Seal aga see nii ei ole. Tuleb tunda kohaliku ärimudelit,“ ütles Einstein.

Läti turule siseneda aidanud koostööpartneri ostis tootja välja. Võõrana on Einsteini sõnul Läti turule raskem minna. „Raske on leida kliente ja luua kliendibaasi. Kohalikud mehed tunnevad kohaliku turgu, omavad kliendisuhteid, müüme otse nendele,“ lausus Einstein.

Lätti tehase rajanud Tartu Maja Betoontooted AS juht Jaan Luts rääkis, et vaatamata erinevale keelele, traditsioonidele ja ärisse suhtumisele sujub lätlastega suhtelmine hästi. „Suhtlemine baseerub usaldusel ning klapib hästi,“ kirjeldas oma kogemust ning lisas, et näiteks Leeduga on hoopis teistmoodi.

Lätis elanikkond on vaesem kui Eestis, seega on suhteliselt raske müüa kvaliteetset ja tugevat toodet, kiputakse tahtma kõige odavamat ja halvemat, täpsustas Arvi. „Tihti peale tuleb inimest veenda tema vajadustele vastava toote ostmiseks, mitte minna näpuga menüüsse ostma seda odavamat toodet,“ põhjendas Arvi.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785