1. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ahtme 12,5 miljoni eurone katlamaja sai valmis

Täna avati Ahtmes pidulikult AS-i Kohtla-Järve Soojus Ahtme soojuselektrijaama (SEJ) tipu- ja reservkoormuse katlamaja, mis on viimase 20 aasta Eesti suurim. 

Nordecon AS ja Napal AS said valmis Kohtla-Järve Soojus AS-i poolt tellitud Ahtme tipukoormuse ja reservkatlamaja, mille lepingujärgne maksumus oli 8,6 miljonit eurot ning mis on viimase 20 aasta jooksul ehitatud suurim keskküttekatlamaja Eestis. Uus katlamaja varustab kaugküttega ligi 1300 objekti.

Rajatud 100 MW soojusvõimsusega gaasiküttel katlamajaga tagatakse Jõhvi ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosa kütmine tipphooajal ja vajaliku võimsuse reserv. Kogu Ahtme SEJ tipu- ja reservkoormuse katlamaja rajamise investeering ulatus ligi 12,5 miljoni euroni (195 miljonit krooni). 

Uus kaasaegne kaugkütte katlamaja on keskkonnasõbralik, ökonoomne ja töökindel,“ selgitas ASi Kohtla-Järve Soojus juhataja Jüri Mägi. “Tipukoormuse ja reservkatlamaja rajamine on oluline samm kohaliku soojusvarustuse tagamisel ja parendamisel. Ahtme tippkoormuse ja reservkatlamaja on Eesti taasiseseisvumisaja suurim kaugküttekatlamaja Eestis, mis tõstab oluliselt paljude virumaalaste elukvaliteeti. Katlamaja rajamine läks maksma 8,6 miljonit eurot, sellele lisandus gaasitrassiga liitumistasu ja kaks varemsoetatud katelt – kokku ligi 12,5 miljonit eurot.”

„Napali jaoks on Ahtme kõrgetasemeline katlamaja kahtlemata sajandi suurobjekt – uus katlamaja on võimas, kuid samas lihtsa tehnoloogilise skeemiga,“ ütles ASi Napal juhatuse esimees Toomas Laanpere. „Uue süsteemi eelis on kõrge katelde kasutegur, millega väheneb kütuse kulu soojusetootmiseks, samuti aitab see hoida tootmis- ning ka remondikulud madalad.“

„Tipukoormuse katlamaja koguvõimsus on 100 megavatti, millest 80 megavatti toodavad uued katlad,” ütles Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink. “20 megavatti kaetakse üle-eelmisel suvel vanasse Ahtme soojuselektrijaama paigaldatud kahe uue katlaga. Ehitustööde käigus rajati ka liitumised olemasolevate välisvõrkudega, sh paigaldati 500 meetrit uut soojatrassi. Uus reserv- ja tipukoormuse katlamaja töötab nii maagaasil kui ka põlevkiviõlil.”

Ahtme SEJ tipu- ja reservkoormuse katlamaja pidulikul avamisel osalesid Jõhvi valla ja Kohtla-Järve linna juhid, ehitaja AS Nordecon, seadmete tarnija ja seadmestaja AS Napal, samuti omanike ­ AS Eesti Energia ja AS Viru Keemia Grupi juhid.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785