Autor: Ehitusuudised • 2. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

K & H hülgas võlgades tütre

Toimetus on artiklit täpsustanud. Tähelepanu! Artikkel on enam kui 10 aastat vana ning kuulub Äripäeva digitaalsesse arhiivi. Vajalik võib olla kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtte K & H Tallinna eelarvestaja ja keskkonnaspetsialist Sergei Beloded tuleb igal hommikul kell kaheksa tööle peaaegu inimtühja kontorisse, kus pole enam tööd ja ka palka ei maksta. Vähemalt kolm viimast kuud mitte.

„Nad peavad maksma palka. Olen ju tööl,“ ütleb Beloded. Ta ei saa ennast isegi töötuks registreerida, sest tal pole koondamisdokumenti ega ka ettevõtte pankrotiotsust. Nii polegi 60aastasel Belodedil teha muud, kui surmavaikses kontoris mõnele kirjale vastata, kulleri saadetised vastu võtta ja loota, et üks päev tuleb selgus. Samuti ka palk.

Peterburi maanteel asuva kontori akendele on ette tõmmatud ribikardinad ja sekretäri laual lebab 33 316 euro suurune Julius Inkasso võlanõue. Belodedi sõnul võib aga K & H Tallinna koguvõlg ulatuda üle 25 miljoni krooni.

Võlanõudjad pikkade ninadega

Samuti on K & H võlgu teenuste eest. Aspen Grupi juht Kaidar Erik jutustab telefonitsi, et hakkas K & H Tallinnale laadurit rentima juulis, kuid raha teenuse eest tuli septembri lõpus.

Siis jälle ei tulnud raha tükk aega. Kuni aasta viimastel päevadel kanti Eriku firmale emaettevõtte arvelt 10 000 krooni (639 euro) kaupa raha. Eriku sõnul tehti seda aja võitmiseks, et keegi ettevõtte vastu pankrotiavaldust sisse ei viiks. Eriku arvates on K & H juba tükk aega ette valmistanud pahatahtlikku skeemi. Võlanõudjate vaigistamine väikese rahasummaga on tema hinnangul vaid osa plaanist.

„Eks see rahustas maha kah, mõtlesin, et oh-oh, ju neil on siiski plaanis maksta,“ lausub Erik. Aga Eriku sõnul on K & H siiani tema firmale laaduri rendi eest võlgu üle 400 000 krooni, mistõttu lõpetab ettevõte möödunud majandusaasta miinustes.

Ligi kaks nädalat tagasi otsustas võlanõudja minna sellesse samasse kontorisse kohale, et pankrotihoiatus sisse viia. Eriku sõnul võttis teda toona veel vastu sekretär ja ütles, et juhatuse liiget on haige.

Peaaegu sarnast lugu jutustab ka ehitusfirma Alfacto Ehituse omanik Aleksei Lushpajev. Ta ütleb samuti, et sügisel teostatud tööde eest tuli alguses väike summa raha, kuid mitte kõike.

Elu käib vaid paberitel

Äriregister ja väärtpaberiregister aga näitavad, et ettevõtte paberitel ei seisa aeg samamoodi nagu kontoris või võlanõudja kontol. Jaanuaris liikusid K & H Tallinna aktsiaid JXG Holdingule, mille omanik on Kalev Sakjas. Tema on ka uus ettevõtte juhatuse liige.

Sakjas on seotud 149 ettevõttega. Suur osa neist ettevõtetes on likvideerimisel, kustutatud ja pankrotis. Äripäeva venekeelne väljaanne Delavoje Vedomosti kirjutas aastaid tagasi, et Sakjase nime varjus tegutses kunagi tüssaja – ehitusmaterjalide müüja XX. (Toimetus täpsustab, et Sakajase enese kinnitusel tema nime varjus ei tegutsetud.)

Uus juht võitleb raskustega

Sakjast pole näinud võlanõudjad ja uut juhti pole ka teisipäeva lõunapoolikul kontoris.  Sakjas ütleb Äripäevale telefonitsi, et kommenteerib teemat meelsasti, kuid palub saata e-kirja. Vastuseks tuleb lakooniline kiri, kus ei kirjutata sõnagi võlgadest.

„Kindlasti pole ASil K&H Tallinn käes parimad ajad, kuid hea tahtmise korral saab kõigist raskustest üle ja sellega me praegu tegelemegi,“ kirjutas Sakjas. Ta kinnitab, et ettevõte pole likvideerimisel. Belodedi sõnul käis eile selles samas kontoris ka endine K & H Tallinna emafirma omanik Ilmar Kokk, kes väitis töötajale, et ettevõte on saneerimisel. Belodedi arvates võidetakse niiviisi vaid aega, et vara välja kantida.

Ettevõtte endine juhatuse liige Rudolf Selge andis Belodedi sõnul sisse lahkumisavalduse. Selge lõpetab kõne kohe, kui kuuleb, et jutt on K & H Tallinnast. Isegi endine K & H emafirma omanik Kokk ütleb selle peale, et ei mõista Selge käitumist. Ta oletab, et tegu võib olla isegi argpükslikkusega.

Kokk väidab, et Selge peaks olema ainus mees, kellel on tema endise tütarfirma K & H Tallinna tegevusest ülevaade. Samas väidab aga Beloded, et kogu arvepidamine käis enne omaniku vahetust läbi emafirma ehk K & H ASi, mis tegutseb hoopis Tartus.

Endine omanik: pahatahtlikkuses süüdistamine on arusaamatu

Ettevõtte uus juhatuse liige Sakjas pole nõus kommenteerima ettevõtte majanduslikku käekäiku ja annab märku, et ka tema pole veel kõigest teadlik. „Kahjuks ei saa ma kommenteerida Teie küsimusi finantsaruandluse osas, kuna 2010.a. majandusaasta tulemused on alles kontrollimisel ja aruandlus koostamisel,“ vastas Sakjas.

Ettevõtte endise emafirma juht Ilmar Kokk aga lausub, et  AS K & H Tallinn on tegutsenud ehitusturul juba 14 aastat ja arvestades ettevõtte pikka ajalugu on arusaamatu väide, et selle asutamine ja tegutsemine oleks mingil viisil pahatahtlik olnud.

Koka sõnul näitasid uued omanikud huvi AS K & H Tallinna vastu ja nii jõuti nendega kokkuleppele. Firma anti Koka sõnul üle, sest raskete olude kiuste pidid nad keskenduma põhitegevusele ehk insenerehitusele.

Beloded aga ootab kontoris edasi. Ta ütleb, et ei oska mitte kedagi selles olukorras süüdi mõista, sest ka temal pole täielikku pilti asjade käigust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785