14. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eeskujulikud renoveerijad-ehitajad saavad preemiat

Tallinna Kultuuriväärtuste Amet premeerib neljapäeval eelmisel aastal eeskujulikumalt renoveeritud majade omanikke, arhitekte ja ehitajaid.

Preemiafond 6000 eurot jaguneb arhitektuurimälestiste ja miljööalade majade vahel. Restaureerimispreemiaid on jagatud juba alates 2003. aastast.

Varasemate aastatega võrreldes restaureeriti mullu maju vähem, sest töid tehakse pigem jupikaupa ja mitme aasta vältel. 29 maja hulgast valiti neli preemiasaajat, seitse otsustati märkida ära linnavalitsuse tänukirjaga.

Parimateks Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal restaureeritud objektideks tunnistati Vene 16 interjöör ning Toom-Kooli 1 hoone. Vene 16 maja kuulus keskajal dominiiklaste kloostri hoonestuse hulka, taastatud ruumides tegutseb Peeter-Pauli Rooma-katoliku kiriku kogudus. Konserveerimis-restaureerimistööd üllatasid ilmsiks tulnud leidudega: kaks maalingutega talalage, polükroomsed maalingutega raiddetailid aknapõskede ja aknasamba näol, 7m sügavune kaev siseruumides jpm. Ühel akna raidpõsel avastati dateering 1601, mis märgib maja ümberehituse aega. Toom-Kooli 1 kunagine noobel aadlielamu oli väheseid möödunud aastal kompleksselt taastatud maju vanalinnas. Hilisklassitsistlik hoone ei ole mitmete ümberehituste tõttu kuigi detailirohke, seda enam väärib tähelepanu sisearhitekti professionaalne töö.

Parimad restaureeritud majad miljööaladel on Õie 17 Nõmmel ja Õle 43 Pelgulinnas. Esimene on uhke tsaariaegne villa, mis oli omal ajal ärieliiti kuulunud Puhkide perekonna suvemaja. Nõukogudeaegsete ümberehituste kiuste taastasid uued omanikud maja algse väljanägemise, sh väikeseruudulised aknad. Õle 43 on seevastu tüüpiline 20. sajandi alguse Lenderi maja, mille välisilme taastati parimate restaureerimistavade järgi, siseruum kaasajastati kümnest kööktoast kolmeks korteriks.

Tänavuste kandidaatide hulgas torkas silma mitmeid suuri kortermaju, mille välimuse korrastamisel on korteriomanikud teinud suuri jõupingutusi nii rahalises kui koostöö mõttes. Stiilse värvilahenduse eest otsustati ära märkida kaks stalinistlikku hoonet – Videviku 19/21 Uues Maailmas ja J. Pärna 3  Torupilli asumis. Väljaspool vanalinna pakkus üllatuse vähetuntud Pfaffi suvemõisa häärberi Narva mnt 81 taastamine Kaitseliidu Tallinna maleva staabihoonena.

Lisaks eraomanike majadele ennistati eelmisel aastal terve rida olulise tähendusega mälestisi, mis kuuluvad linnale või riigile. Nende hulgas on vähetuntud pühakoda – vanausuliste palvela Kibuvitsa 6. Enne restaureerimist puudusid sel igasugused viited pühakoja funktsioonile, nüüd taastati väike sibulkupliga haritorn. Tähelepanuväärsed möödunud aastal valminud tööd olid veel Kiek in de Köki suurtükitorni restaureerimine ja bastionikäikude võrra laiendatud linnamuuseumi filiaali avamine, Glehni lossi vaatetorni ennistamine ning nelja aasta töö tulemusena punkti saanud kahe linnamüüri torni – Munkadetaguse ja Hellemanni torni – restaureerimine, ühendamine kaitsekäigu kaudu ning linnarahvale avamine.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785