19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rand & Tuulberg: töötasud võivad tõusta kuni 20%

Ehitusfirma Rand & Tuulberg AS juhatuse liige Taivo Täht usub, et teatud töölõikudes võib ajutine tööjõupuudus tõepoolest tekkida ning kindlasti tugevneb ka palgasurve.

„Kui Soome ehitusturg pakub endiselt tööd ja nõudlus veel hooajaliselt kasvab, siis eelolev suvi võib Eestis kujuneda ehituse tööjõuturul keeruliseks. Olukorda parandaks töötasude tõus, mis tooks tööjõu tagasi. Teisalt on aga surve kulude kokkuhoiule, kuna objektid on töösse võetud eelnevatel perioodidel ja vähempakkumise korras. Teatud mõju võib avaldada ka hoonete energiatõhususe parandamisse suunatav riiklik raha, see võib jällegi teatud sektoris lühiajaliselt tekitada tööjõupuuduse,“ arutles Täht.

Palgatõusu surve Tähe sõnul kindlasti tugevneb, sest pidev hinnatõus ja kulude kasv loob olukorra, kus töölistel ei jää üle muud, kui nõuda palka juurde, vahetada elukutset või siirduda välismaale tööle. „Kuna baas on väga madal, võivad töötasud hooajaliselt tõusta kuni 20%,“ arvas ta. Rand & Tuulberg pole olulisi koondamisi teinud ja töötajaid tänavu juurde võtta ei plaani. 

Täht rääkis, et ehitusturul tegutsejad on endiselt suure hinnasurve all. "Kuna suurem osa töid liigub läbi riiklike vähempakkumiste, milliseid saab võita vaid madalaimat hinda pakkudes, siis võetakse ka päris palju riske. Tihtipeale on võitjate hinnad madalamad, kui ka hetke reaalsed kulud seda eeldaksid ja kulude kasvades võib tekkida olukord, kust väljapääsu on juba  raske leida," selgitas ta.

Lõpptulemusena on tema sõnul ka tellijad surve all, kas siis läbi selle, et tuleb ehitajaid vahetada või on soovitud ehitis pisut teistsugune kui loodeti. "Aga siin on ka teine pool, ehk tihti on hanked selliselt ette valmistatud, et annavad pakkujatele nn "mängumaa" ja siis ongi lõpuks pahandus majas," märkis Täht.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785