27. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomparki kinnisvaraindeksi prognoos ei täitunud

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark ennustas käesolevaks aastaks KV.EE indeksile 10-15-protsendilist tõusu ent peab tõdema, et see prognoos ei täitunud.

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks ei ole ka aasta lõpus näitamas suunamuutust. Indeks püsib rahulikult 61,8 punkti tasemel, mis on aastataguse ajaga võrreldes 3,3% allpool, kirjutas Toomark blogis.

Arvestades Eestile tavaksolevaid püstloodis langusi ja tõuse on 3,3-protsendiline langus kinnisvaraspetsialisti hinnangul pea olematu. Seda veel eriti olukorras, kus viimase poole aastaga on indeks isegi 0,2% tõusnud, ütleb ta.

Stabiilse pakkumiste hinnatrendi juures on pakkumiste eneste arv asunud vaikselt langema. Kui aasta algusest kuni septembrini pakkumiste arv tõusis, siis nüüd on see vähenemas, kirjutas Toompark.

Tänase seisuga on portaali KV.EE pakkumiste indeks 102,3 punkti tasemel. Pakkumiste indeks oli tipus septembri keskel, mil see näitas 110,5 punkti aasta alguse minimaalse 91,3 punkti vastu, märgib ta.

"Käesolevaks aastaks ennustasin KV.EE indeksile 10-15-protsendilist tõusu. Nagu näha, siis see prognoos ei täitunud," tõdes Toompark.  Ta lisas, et tagantjäreletarkusena tuleb tõdeda, et tehinguhinnad ja pakkumishinnad ei käi turu muutusteajal sedavõrd ühte jalga, kui eeldasin.

Olukorras, kus tehinguhinnad on selgelt tõusnud ning laenuressurssi paistab elamispindade turule juurde tulevat ei või tuleva 2011. aasta kohta eeldada muud, kui pakkumishindade tõusu.

"Järjekindlalt ootan järgmiselt aastalt 10-15-protsendilist pakkumishindade tõusu ehk KV.EE indeksi jõudmist 70 punkti suurusjärku," kirjutas Toompark.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785