Autor: Indrek Kald • 22. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia uue elektrijaama ehitab Alstom

Eesti Energia jõudis uue elektrijaama ehituslepingu tingimustes kokkuleppele Alstomiga. Uus jaam rajatakse Narva lähistele Eesti elektrijaama kõrvale.

 2010. aasta suvel laekus uue elektrijaama hankele kaks pakkumust, millest SNC Lavalin Polska poolt esitatu osutus nõuetele mittevastavaks ja lükati tagasi. Teise osaleja, Alstomi konsortsiumi (Alstom Estonia AS, Alstom Power Sp. z o.o., Alstom Power System SA) pakkumuse osas sai alustada läbirääkimisi.

"Jõudsime Alstomiga peetud intensiivsete läbirääkimiste tulemusena meile sobivate lepingutingimusteni. Samas ei ole meil võimalik seda investeeringut teostada ilma riigipoolse toetuseta ning enne ehitustööde alustamist tuleb ära oodata Eestis rajatavatele põlevkiviplokkidele toetust võimaldav riigiabiluba. Seni on Alstomil võimalik alustada üksnes esmaste ettevalmistustega," sõnas Eesti Energia Narva Elektrijaamade juht Tõnu Aas.

"Uue elektrijaama rajamine on meie jaoks väga oluline investeering, mis tagab tulevikus keskkonnasõbralikuma energiatootmise ja vajalikud energiatootmise võimsused olukorras, kus osad Narva elektrijaamade vanad plokid peavad töö lõpetama," lisas ta.

Narva lähistel paikneva Eesti elektrijaama kõrvale rajatakse uus kuni kahe keevkihttehnoloogial energiaplokiga (2×300 MW) põlevkiviküttel töötav elektrijaam. Esimese energiaploki valmimistähtaeg on 2015, teise ploki rajamine otsustatakse 2012. aastal. Kahe energiaplokiga uue elektrijaama maksumus on ligi 950 miljonit eurot.

Koos 2012. aastal valmiva uue õlitehasega moodustab uus elektrijaam tulevikus kaasaegse energiakompleksi, kus ühiskasutuses saavad olema nii põlevkiviladu kui ka kütuse etteandesüsteem, tuhakäitlus ning uus 330 kV elektrijaotla.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785