15. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metro Capital taastab Kadrioru juugendpärli

Metro Capital alustas Kadriorus arhitekt Karl Burmani juugendelamu taastamistöödega. Juunis 2011 valmiva hoone rekonstrueerib Merko Ehituse tütarfirma OÜ Gustaf Tallinn.

Kreutzwaldi 12 elamus paikneb 21 keskmisest suuremat ajaloohõngulist korterit, mille koguväärtus ulatub 4 miljoni euroni.

Metro Capital seadis eesmärgiks tuua üle pika aja turule esimene tõeliselt kvaliteetne ja eksklusiivne kortermaja. „Kuna üle kolmandiku korteritest on juba ostuhuvilistega kaetud, siis kinnitab see võetud riski õigsust. Ostjate huvi on suurem kui julgesime prognoosida,“ sõnas ettevõtte juhatuse liige Ain Kivisaar.

Ta lisas, et ostjad, kes hindavad stiili, esinduslikkust ja ajaloolist pärandit ning on valmis selle eest ka keskmisest veidi kõrgemat hinda maksma, on turul täiesti olemas. "Neile pole lihtsalt aastaid enam sobilikku kaupa pakutud, kuna kinnisvarabuumi harjal keskenduti peamiselt kiirele masstootmisele,“ märkis Kivisaar 

Arhitekt Ülo Peili sõnul oli tema eesmärk arhitektina sobituda uute detailide ja lisanditega ajaloolisse miljöösse, sisearhitektuuris on kõik kuni põrandamaterjalide ning ukselingini stiililiselt juugendiga sobiv.

„Eesmärk oli pöörata tähelepanu hoonele kui tervikule, sest peale huvitava välisarhitektuuri mängib selle terviklikkuses kaasa ka interjööri esinduslikkus. Majas on kõik viimse detailini ajastutruu, ent moodne: uhke fuajee, keerdtrepp, kõrged laed, ajaloolised detailid, autentsed vitraažidega uksed, stiilsete piiretega rõdud, sobiv koloriit. Sellisena rekonstrueeritult saab sellest majast kindlasti kogu kvartali pärl, mis täiendab tänava miljööd eheda art nouveau joonega,” rääkis arhitekt Peil.

Karl Burman oli üks esimesi isikupäraseid Eesti rahvusest arhitekte. Fr.R.Kreutzwaldi 12 paiknev hoone rajati algselt 1912. aastal Estonia seltsi asutajaliikme, insener Konrad Mauritz`a tellimusel. Eesti arhitekti ja eestimeelse inseneri ehitusstiilis peegelduvad ilmekalt ka sajandi alguse Tallinna tärkava kodanluse rahvuslike püüdluste ruumilised ja vormilised väljendused. Just sel perioodil projekteeris Burman Tallinnas mitu suurt kortermaja.

1920-ndatel aastatel müüdi maja EV Telefonivõrgule ning sellest alates on see olnud kasutusel büroohoonena. Rekonstrueerimise käigus taastatakse hoone algne funktsioon kesklinna esinduslikus elamukvartalis asetseva kortermajana.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785