8. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pealinnas kinnisvaratehinguid enam kui miljardi eest

Novembris tehti Tallinnas kinnisvaraga 896 ostu-müügitehingut, ületades esmakordselt pärast 2008. aasta septembrit viiekümne miljoniga miljardi krooni piir, selgub 1Partner Kinnisvara ülevaatest.  

Esialgsetel andmetele kasvas tehingute arv Tallinnas võrreldes oktoobriga 26 ning kogumaksumus 30 protsenti. Suurim mõjur tehingute kogumaksumuse hüppelisele tõusule on mitteeluhoonetega hoonestatud kinnistute tehinguarvude ja –maksumuse märgatav kasv. Kui oktoobris sõlmiti antud kinnisvaraga 157 miljoni krooni väärtuses neliteist lepingut, siis novembris tõusis tehingute arv 23-le ning kogumaksumus 369 miljonile kroonile.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahteri sõnul on turu aktiivsus küll kasvanud, kuid novembri statistika peegeldab pigem erinevate tegurite koosmõju. “Kuigi mitmed investeerimisettevõtted on viimastel kuudel aktiivselt ostnud suuri büroo- ja kaubandushooneid, on antud statistika hulgas ka suur hulk seotud osapoolte vahelisi tehinguid,” ütles Vahter.

Ka Tallinna korterituru tehinguarvud tõusid märgatavalt – 483-lt oktoobris 620-ni novembris. Suurest aktiivsusest tulenevalt kasvas korteritehingute kogumaksumus kuuga 15 protsenti, 504 miljoni kroonini. Olenemata tehinguaktiivsuse tõusust langes korterite keskmise pinnaühiku hind kuus protsenti, 14 728 kroonini (11% kõrgem kui 2009. aasta novembris).

Vahteri hinnangul oli korterituru äkilise tõusu üks olulisemaid põhjuseid euroraha ootus. “Novembris müüdi eelmisest kuust 137 pigem odavama otsa korterit enam ning tundub, et ostjad kardavad edasist hinnatõusu,” ütles Vahter.

Statistika kohaselt müüdi Tallinnas novembris kõige kallim korter 5,5 miljoni ning odavaim 50 000 krooni eest.

Novembris võõrandati Tallinnas 26 eluhoonetega hoonestatud kinnistut, mis on viie võrra vähem kui oktoobris. Kalleim elamu leidis ostja 12 miljoni ja odavaim 32 000 krooniga. Müüdi seitse elamukrunti, mis on kahe võrra enam kui oktoobris. Kalleim krunt võõrandati 7,5 miljoni ja odavaim 300 000 krooni eest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785