6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjali tootjate käive kasvas 7%

Üheksa kuuga kasvas materjalitootjate käive mullusega võrreldes 7%. Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhi Enno Rebase sõnul on üllatajateks betoonelementide tootjad, kes oma tooteist tubli ekspordartikli teinud.

"Käesolev aasta on summaarselt kulgenud suhteliselt sarnasena eelmise aastaga. Õige pisuke pluss on küll positiivne, kuid tuleneb tervikuna ekspordi kasvust," sõnas Rebane. Siseturg on paraku endiselt miinuses, vaatamata eelmise aasta kui baasi väga madalale tasemele.

Üheksa kuuga kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 7% võrra, võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga 3978 miljoni kroonini.

Eelmise aastaga võrreldavas mahus on müüdud betoonisegusid, sillutuskive, soojustus-, seina- ja katusematerjale. Kõige negatiivsemas seisundis on Rebase sõnul killustiku ja liiva müük.

"Üha enam avaldab mõju maanteeameti deklaratiivne kohustus kasutada tee-ehituses paljudes kohtades paekivikillustiku asemel tardkivimkillustikku. Seda vaatamata sellele, et tardkivimkillustiku kasutuselevõtu põhjus on tänases päevas muutunud põhjendamatuks ning lahtivõetud teekonstruktsioonid näitavad vana paekillustikaluse head seisukorda (näiteks Loo-Maardu, Liiapeksi-Loobu teelõigud). Paraku tundub, et mitte kedagi valitsuses ei huvita paekivitööstuse töökohad või kaevandamis- ja tööjõumaksude laekumine riigile – importmaterjali puhul lähevad need kõik välismaale," nentis Rebane.

Olulise üllataja osas on tema sõnul hetkel mõned betoonelementide tootjad, kes taas on oma kasuks pööranud ekspordi: "Tavapärasest siseturu materjalist on saanud tubli ekspordiartikkel. Eksport on betoonelementide tootegrupid aidanud tõusule, paraku on betooni vallas mitmeid ettevõtteid, mille käekäik veel väga raskes seisus," märkis ta.

Käibetõus iseloomustab ehitusvahtude, plasttorude ning puitakende müüki.

2010. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 1899 miljoni krooni eest, mis ületab 2009. a sama ajavahemikku ca 400 miljoni krooniga. Suurima ekspordikäibega on ehitusmontaažvahtude tootja OÜ Krimelte.

Enam kui kolmveerandi ehitusmaterjalide müügi mahust ekspordivad peale OÜ Krimelte AS Tartu Maja Betoontooted ning avatäidete tootjad AS Saku Metall, AS Metus-Est ja AS Fenestra, üle poole käibest on eksportinud lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide valmistaja AS Aeroc, plasttorude tootja OÜ Haka Plast, katusetoodete valmistaja OÜ Monier, betooni lisandite tootja OÜ Remei Baltica ning avatäidete tootjad AS Viking Window, AS Saajos ja OÜ T-Tammer.

Ettevõtete käibed, 2010. a 9 kuud, miljonit krooni 1. Krimelte OÜ                                 761

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted  231    3. AS Pipelife Eesti                          222  4. AS E-Betoonelement                  2185. AS Rudus                                     1936. AS Nordkalk                                 1677. AS Saku Metall                            1578. AS Tartu Maja Betoontooted     1179. AS Silikaat                                    10110. AS Viking Window                    10011. AS Metus-Est                               97

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785