2. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: ka meie turg täis sobimatuid kortereid 

Arendaja peaks kortermaju planeerides võtma arvesse kommunaalkulude suurust, ütles Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, kelle hinnangul on kinnisvaraturul pakkumises hulk sobimatuid kortereid.

Kauppalehti kirjutas hiljuti, et Soome on täis valesid kortereid: vale suurusega, hinnaga, asukohaga. Soomani arvates on meil olukord sarnane: „Pakkumisi on väga palju, kuid enamus neist ei sobi ostjatele. Otsitakse eristuvaid kortereid, mis paikneksid vaiksel tänaval, oleks funktsionaalse planeeringuga, toimiva parkimislahendusega, tegusa ühistuga, eelistatult mitte paneelmajas,“ loetles ta.

Tema sõnul pole selliseid pakkumisi aga palju ning domineerivad magalarajooni pakkumised. „Paljud objektid on ka tugevalt ülehinnatud, mis peletab ostuhuvilise juba eos eemale,“ märkis Sooman.

Arendaja peaks kortermaju planeerides võtma arvesse kommunaalkulude suurust, eelistatud on majad, kus on hinna sees nii parkimiskoht kui panipaik. „Kõik aga algab asukohast ja keskkonna loomisest, mis ei piirdu ainult arendatava krundi piiridega. See algab tööst kohaliku omavalitusega, arhitektidega,“ rääkis Sooman. Eesti turg aga vajab enim 4-toalisi heas seisukorras kortereid.

Ostja on masuaastate jooksul muutunud palju teadlikumaks. Nii hinna, kvaliteedi, püsikulude,  ehitaja jätkusuutlikkuse (garantii) suhtes ollakse Soomani hinnangul palju valvsamad: „Enam  ei lase ostjad läbi apsakat, et jäetakse kontrollimata  ühistranspordilahendused, lasteaiakohad või lapse koolimarsruut.“

On suur lisaväärtus, kui tellija saab ehitatava korteri osas kaasa rääkida. „Paljud arendajad teevadki nii, et lõpuni ehitatakse valmis 1-2 demokorterit, kuid ostetava elamispinna  puhul on võimalik küllalt palju kaasa rääkida,“ sõnas Sooman. Energiasäästu ja  materjalide vastu tunne ostja tema sõnul samuti üha sügavamat huvi, ehkki nn säästugarantii pole tänasel turul veel levinud. „Energiasäästlikkus on  küll lapsekingades, kuid kindlasti süvenev trend,“ usub ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785