2 detsember 2010

Pindi: ka meie turg täis sobimatuid kortereid 

Arendaja peaks kortermaju planeerides võtma arvesse kommunaalkulude suurust, ütles Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, kelle hinnangul on kinnisvaraturul pakkumises hulk sobimatuid kortereid.

Kauppalehti kirjutas hiljuti, et Soome on täis valesid kortereid: vale suurusega, hinnaga, asukohaga. Soomani arvates on meil olukord sarnane: „Pakkumisi on väga palju, kuid enamus neist ei sobi ostjatele. Otsitakse eristuvaid kortereid, mis paikneksid vaiksel tänaval, oleks funktsionaalse planeeringuga, toimiva parkimislahendusega, tegusa ühistuga, eelistatult mitte paneelmajas,“ loetles ta.

Tema sõnul pole selliseid pakkumisi aga palju ning domineerivad magalarajooni pakkumised. „Paljud objektid on ka tugevalt ülehinnatud, mis peletab ostuhuvilise juba eos eemale,“ märkis Sooman.

Arendaja peaks kortermaju planeerides võtma arvesse kommunaalkulude suurust, eelistatud on majad, kus on hinna sees nii parkimiskoht kui panipaik. „Kõik aga algab asukohast ja keskkonna loomisest, mis ei piirdu ainult arendatava krundi piiridega. See algab tööst kohaliku omavalitusega, arhitektidega,“ rääkis Sooman. Eesti turg aga vajab enim 4-toalisi heas seisukorras kortereid.

Ostja on masuaastate jooksul muutunud palju teadlikumaks. Nii hinna, kvaliteedi, püsikulude,  ehitaja jätkusuutlikkuse (garantii) suhtes ollakse Soomani hinnangul palju valvsamad: „Enam  ei lase ostjad läbi apsakat, et jäetakse kontrollimata  ühistranspordilahendused, lasteaiakohad või lapse koolimarsruut.“

On suur lisaväärtus, kui tellija saab ehitatava korteri osas kaasa rääkida. „Paljud arendajad teevadki nii, et lõpuni ehitatakse valmis 1-2 demokorterit, kuid ostetava elamispinna  puhul on võimalik küllalt palju kaasa rääkida,“ sõnas Sooman. Energiasäästu ja  materjalide vastu tunne ostja tema sõnul samuti üha sügavamat huvi, ehkki nn säästugarantii pole tänasel turul veel levinud. „Energiasäästlikkus on  küll lapsekingades, kuid kindlasti süvenev trend,“ usub ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785