3. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: valeotsus tuleb liiga pikast arendusajast

Kinnisvaraturul tehakse järjepanu valeotsuseid, mis põhjustatud liig pikast arendusperioodist, rääkis kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Tänaseks on elamuehitus hoogustunud ja langenud ehitusmahud on asunud tõusma. "Paistab, et esimese faasis üritatakse töödetulvast jagu saada masu ajal vähendatud tööjõuhulgaga, kuid arvata on, et selles sektoris on peatselt häid inimesi järjest enam vaja," arvab kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark.

Tema sõnul on kinnisvaraarenduse eripäraks, et järjepanu tehakse valeotsuseid ruumide suuruse, planeeringu, hoonete asukoha osa. "Otsused tehakse valesti sel põhjusel, et näiteks täna detailplaneeringut algatades puudub ettevõtjal konkreetne teadmine, millal on reaalselt võimalik ehitustegevuseni jõuda. Seetõttu lähtub kinnisvaraarendaja tänastest teadmistest, et rajada kodud inimestele aasta-paari või äärmuslikul juhul kümne pärast," selgitas Toompark.

Valeotsuseid on võimalik teha tema arvates vähem, kui lühendada arendustegevuse ajaperioodi. "Ja kui see ei õnnestu, on ainsaks "kangiks" hind, mille abil toode ostjale atraktiivseks muuta. Nii võikski öelda, et ükski Eesti korter ei ole vale suurusega või vales kohas, vaid vale on hind, mis tema eest küsitakse," nentis ta.

Toompark tuletas meelde buumiaega, kus muude asjade seas sai kõvasti kannatada ehituskvaliteet. "Kuid eks seegi on arendaja eksimus, mida hinnakorrektuur "ravib". Selge on, et hinnaalandamine on jälle see, mis võib kaotada kasumiteenimise võimaluse, kuid kinnisvaraarenduses ega muus äritegevuses ei ole kasum garanteeritud," arutles ta.

Eesti kinnisvaraturu olukord on Toomparki arvates analoogne Soomega. "Turul on hulk vara, mis ei arvesta tänast nõudlust. Seda vara ei ole võimalik kasumlikult müüa ja pangast võetud laenusid tagasi maksta. Nii kuhjub liiga kallilt ehitatud kinnisvara täna pankade kinnisvaraettevõtetesse, et turu hinnataseme tõustes taas müüki tulla," sõnas ta.

Toomparki soovitused arendustegevuse planeerimiseks:- tegutse tulevikku arvestades, proovi arendusprotsessi ajaliselt lühendada;

- tegutse kliendi sihtrühma silmas pidades, leia, kuidas konkurentidest eristuda;- kasumi teenimiseks peab arendajal olema eelis konkurentide ees, eeliseks ei ole siiras soov head kaupa pakkuda, sest vähesed "äriplaanid" saavad alguse klientidel naha üle kõrvade tõmbamise mõttest;- valeotsustest ei pääse, kuid neid annab hinnaga siluda, oluline on teha võimalikult vähe valeotsuseid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785