30. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ringkonnakohus kinnitas KPK Teedeehitus süütust

Tallinna Ringkonnakohus jättis muutmata maakohtu otsuse KPK Teedeehituse 2007. aastal algatatud Tartu-Räpina-Värska riigihanke kartellikokkuleppe süüdistuses.

23. novembril tehtud otsusega jäeti vaatamata prokuröri apellatsioonile muutmata Harju maakohtu 3. juuni 2010 tehtud otsus KPK Teedeehituse ja ettevõtte endise juhatuse liikme Kaupo Kaljuvee kohta ja kinnitas veelkord mõlema süütust.

KPK Teedeehitus kaitsja vandeadvokaat Raul Palmaru sõnul heideti AS KPK Teedeehitusele ette turu jagamist. „Ringkonnakohtu otsusega leidis kinnitust, et arvestades teedeehituse turu mahtu, oli turu jagamine objektiivselt võimatu,“ märkis advokaat. Tema sõnul on protsessis olnud mitmekordne kaotaja Eesti riik, kes lisaks kohtukulude hüvitamisele tellis KPK Teedeehitust riigihankelt kõrvale tõrjudes antud töö umbes 30 miljonit krooni kallimalt.

Kaljuvee kaitsja Monika Mägi sõnul nõustus kohus sarnaselt maakohtule kaitsjate arvamusega, et Kaljuvee ega KPK Teedeehituse tegevus ei olnud konkurentsi kahjustav. „Kohus on õigesti märkinud, et karistatav on vaid konkurentsi kahjustava eesmärgi või tagajärjega ettevõtjatevaheline kokkulepe. Menetluses on aga üheselt tõendamist leidnud, et igasugused konkurentsi kahjustavad eesmärgid või tagajärjed puudusid,“ selgitas Mägi.

Kaupo Kaljuvee ütles eile, et nii konkurentsiamet kui uurimisorganid peaks arvestama, kui lihtsalt võivad nad algatatud ja venima jäänud uurimisega mõne turuosalise hävitada ning seega kokkuvõttes hoopis turuolukorda halvendada. KPK Teedeehituse vastu esitas selle aasta novembris pankrotiavalduse Factum Inkasso, kuid ka firma ise viis omapoolse avalduse kohtusse.

Kaljuvee sõnul ei oleks saanud asi muud moodi, kui õigeksmõistva otsusega, lahenedagi. „Antud juhtumi muutis groteskseks tõsiasi, et meie poolt pakutud hind oli ligi kümnendiku võrra madalam hanke võitnud pakkujast. Jõupingutused madalama hinna saavutamiseks ei saa ju kuidagi kriminaalsed olla,“ kommenteeri KPK Teedeehituse endine juhatuse liige. Kaljuvee sõnul on kohtuteest võitnud juristid, kaotanud riik, maksumaksjad, teedeehitajad ning kindlasti ka ta ise. 

Harju maakohus jõudis oma 3. juuni otsuses järeldusele, et mitte igasugusel koostööl ei ole konkurentsi kahjustav iseloom ja kui KPK Teedeehituse ning Delegetec pakkumine oleks tunnistatud parimaks, oleks tarbija potentsiaalne heaolu suurenenud, kuna vaidlusalune teelõik oleks saanud valmis oluliselt odavamalt kui seda tegelikkuses tehti.

Ringkonnakohus mõistis riigilt KPK Teedeehituse kasuks välja õigusabikulude hüvitamiseks 54 547 krooni.

Kaupo Kaljuveed süüdistati selles, et tema olles KPK Teedeehituse juhatuse liige võttis konkurentsi kahjustava tegevuse pakkumuse esitajana osa Kagu Teedevalitsuse poolt korraldatavast ja 30. 11. 2007 välja kuulutatud riigihankest riigimaantee Tartu- Räpina-Värska 54,6 kuni 69,4 km ehitus.

Kaljuveele pandi süüks, et tema kooskõlastas OÜ Delegetec prokuristi Urmas Koidu, AS Turgel Grupp juhatuse liikme Jarkko Pellervo Puhkalaga riigihanke pakkumustes esitavaid hindu ja leppis kokku kaubaturu jagamise ning vahetas teavet plaanitava hinna kohta KPK ja Turgeli vahel.

Seega pandi Kaljuveele ja KPK Teedeehitusele läbi Kaljuvee tegevuse süüks konkurentsi kahjustava kokkuleppes sõlmimist ja kooskõlastatud tegevust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785