10. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida sisaldab lammutusprojekt?

AS Floccosa projektijuht Karel Tali selgitab, millest koosneb lammutusprojekt, mida on vaja loa taotlemiseks. Lammutusfirmad projekti eest enamasti lisaraha ei küsi.

Lammutusprojekt on juhend, mille põhjal peab olema võimalik hoone või rajatis lammutada nii, et kõik ohutegurid on viidud miinimumini.  Lammutusprojekt peab hõlmama tervet lammutamise protsessi, alates ohutsooni määratlemisest kuni lammutusjäätmete käitlemiseni.

Lammutusprojekt koosneb lammutustööde seletuskirjast, tehnoloogilisest kirjeldusest, asendiplaanist, ehitise joonistest, jäätmetekavast.

Kuna iga objekt on erinev, siis erinevad ka lammutusprojektid, iga probleem, oht või konstruktsioon on unikaalne ja vajab eraldi käsitlemist, kuid suures plaanis võib jagada lammutusprojekti nelja ossa.

Esimene osa käsitleb olemasolevat olukorda, ehitise otstarvet, kasutatud ehitusmaterjalid, kommunikatsioonid, omaniku, keskkonda, lammutamise eesmärki, õnnetuse korral tegutsemise juhendeid, kuidas on tagatud tuleohutus jne.

Teine osa keskendub lammutamisele, kuidas lammutada, millist tehnikat kasutada, millistele konstruktsioonidele tuleb erilist tähelepanu pöörata, kus paiknevad ehitise sõlmpunktid jne.

Kolmas osa annab ülevaate kommunikatsioonidest, kuidas toimub hoone lahti ühendamine või ümbr lülitamised, kes seda tegema peavad ja kuidas seda tehakse jne.

Neljas osa hõlmab keskkonna teemasid, kuhu ja kuidas utiliseeritakse lammutusjäätmed, kuidas säilitatakse lammutustööde ajal olemasolevat loodust. Lisaks kirjalikule osale peab lammutusprojekt sisaldama ka joonised ja lammutustööde alusplaani.

Tellijatele vihjeks, et kui teil ei ole lammutusprojekti, siis iga endast lugupidav lammutusfirma suudab selle koostada ja kui see nõue panna hinnaküsimisse, siis enamasti projekti eest eraldi raha ei küsita.

Loe lammutamisest lähemalt tänase Äripäeva ehitusrubriigist.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785