2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksupetturitest ehitajate kriminaalasi jõudmas otsuseni

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis märtsis kohtusse kriminaalasja, milles OÜ Tarrest Ehitust ja AS Rihti Projekti ning nende juhte süüdistatakse 20 miljoni kroonises maksupettuses. Eelmisel nädalal esitasid oma teesid nii prokurör kui kaitsjad, kohus teeb otsuse ülehomme.

Süüdistuse järgi võltsis Martti Link 2005. aasta jaanuarist 2007. aasta 5. märtsini erinevate äriühingute jaoks Rautakesko AS, Ehitus Service OÜ ja Angroo Ehitus AS nimelt sularaha arveid. Link koostas arveid, millel kajastas erinevate ehitusmaterjalide müüki ning printis need vastavate kassaprinteritega välja, lisades allkirjad ja templijäljendid.

Kuriteo tulemusel jäi OÜ-lt Tarrest Ehitus riigile maksudena laekumata 16 716 964 krooni ning AS-ilt Riht Projekt 2 684 235 krooni.

Harju Maakohtu pressinõuniku Kristiina Otsa sõnul esitas 26. oktoobril omapoolsed teesid prokurör Dmitri Teplõhh, kes palus tunnistada süüdistatavad neile esitatud süüdistuses süüdi  ning mõista järgnevad karistused: süüdistatav Mart Tarumile (OÜ Tarrest Ehituse juhatuse liige)  1 aastat reaalset vangistust ja 3-aastane ärikeeld, kuna tegemist on finantskuriteoga; süüdistatav Harry Tindile (AS Rihti Projekt juhatuse liige) 0,5 aastat tingimisi vangistust 3-aastase katseajaga; Tarrest Ehitusele rahaline karistuse 5 miljonit krooni; Rihti Projektile rahaline karistus 1 miljonit krooni; Igor Rabitšukile ja Joel Kolgile  3 kuud tingimisi 3-aastase katseajaga.

Oma teesid esitas ka vandeadvokaat Pilv, kes palus oma kaitsealused Tarum ja Tarrest süüteo objektiivse ja subjektiivse külje tõendamatuse tõttu õigeks mõista. Lisaks esitasid 27. oktoobril teesid ka kaitsjad Mart Sikut (Harry Tint, AS Rihti Projekt) Tõnu Meidra (Igor Rabtšuk) ja Andrus Repnau (Joel Kolk), kes palusid samuti oma kaitsealused õigeks mõista.

Otsus kuulutatakse välja 4. novembril.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785