2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: Celander Ehituse pankrotist poleks kasu kellelgi

Kohtu poolt Celander Ehituse saneerimiskava hindajaks määratud ekspert Veljo Kuuse arvamuse kohaselt peaks hea ehitusettevõte ellu jääma, mitte saama karistatud kinnisvaraturu languse pärast.

Veljo Kuuse arvamuse kohaselt toob Celander Ehituse pankrotti viimine raha vähem sisse, kuna kasumit tootev põhitegevus lõpeb ja raha laekub võlausaldajatele seetõttu vähem.  Ta on arvamusel, et ettevõtte jätkamine on motiveeriv ka ettevõttele, kuna saadakse kasutada litsentse ja seniste tööde referentse.

"Seega pankrotiprotsessi nõudmine on sisuliselt ainult hüpoteegiomanikele raha andev ja sedagi ilmselt vähem, kui saneerimise puhul. Kui saneeritav ettevõte on nõus korraldama eraldatud varade müüke vastavalt hüpoteegipidajate soovile lühema perioodi jooksul kui 6 aastat - vaid näiteks6 kuu jooksul, mis on minimaalne vara müügi kiirus turul -, siis võiks ja peaks hea ehitusettevõtte ellu jääma, mitte saama karistatud kinnisvaraturu languse pärast," kirjeldab Kuuse kohtumääruses. 

Tema hinnangul võimaldab saneerimine anda tellimusi samuti alltöövõtjatele, mis omakorda aitab säilitada tööhõivet ning on seetõttu ka makromajanduslikust aspektist vaadatuna kasulikum, kui pankrot.

Fakt:Üle viie kuu kestnud saneerimismenetluse kestel on Celander Ehitusel olnud kaks ehitustööd:

- Kõue mõisa ehitustöövõtt (leping 17.03.2010, lepingu maht 30 miljonit krooni)- Adamsoni tn 3 ehitustöövõtt (leping 20.05.2010, lepingu maht 11 miljonit krooni).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785