29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuuleparkide rajamiseks 350 miljonit

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) eraldab ligikaudu 350 miljonit krooni uute tuuleparkide rajamiseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et Eesti peab jätkama panustamist taastuvenergiasse ja puhtamasse keskkonda ning on hea, et lisaks taastuvenergia tariifi kaudu makstavatele toetustele on uus meede, mis aitab kiiremini ja ambitsioonikamalt investeerida tarbijatele täiendavat koormust tekitamata. „Elektri hind läbi taastuvenergiamaksu nende investeeringutega ei tõuse,“ lisas ta.

Toetust saab küsida investeeringuteks tuulepargi tehnoloogiasse, ehitusse, tuulikute paigalduseks, seadistamiseks jne. Toetustaotlustele kuni 117 miljonit krooni katab abi sõltuvalt ettevõtja suurusest 45-65% abikõlblikest kuludest, toetustele kuni 313 miljonit krooni 60-80% abikõlblikest kuludest.

Investeerimistoetust saanud tuuleelektri tootjad elektrituru seaduse alusel makstavat taastuvenergia toetust ei saa. Seega peab ettevõte valima, kas ta soovib saada investeeringutoetust või läbi Eleringi makstavat taastuvelektri toetust toodetud kilovatt-tunni põhiselt.

Programmi rakendab keskkonnainvesteeringute keskus (KIK). Vooru taotluste esitamise tähtaeg 11. jaanuar 2011. Investeeringuteks vajalik raha tuleb Eesti CO2 kvoodi müügist Hispaaniaga.

Hispaaniaga kokkulepitud skeemi eelarve võimaldab eeldatavalt paigaldada täiendavalt ca 27 MW jagu tuulikuid. Hetkel on Eestis tuuleparkide kogumaht ca 150 MW.

Eesti taastuvelektri osakaal moodustab sel aastal prognoosi kohaselt ca 10 protsenti brutotarbimisest. Aastaks 2020 on riigil plaan jõuda vähemalt 15 protsendini.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785