22. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksporditurg taastub, nõudlus ärikinnisvara järele kasvab

Eesti eksporditurgude Euroopa Liidu keskmisest kiirem taastumine on kasvatanud nõudlust ka Eestis asuva tööstus- ja laokinnisvara järele, samas pole ärikinnisvara turul kiiret tõusu oodata, leiavad Colliers’i analüütikud.

Samas on praeguses tempos toimunud Põhjamaade turgude taastumine jätkusuutmatu, sest neid tuleb vaadata võrdlusbaasiks oleva 2009. aasta madalate näitajate kontekstis.

„Vaatamata investorhuvi paranemisele tuleb öelda, et realistlikult saab seetõttu ka kasv meie lao- ja tööstuspindade turul olla keskmises perspektiivis stabiilselt aeglane või mõõdukas. Nende pindade kasutajad on endiselt ettevaatlikud ja eelistavad rendisuhet ostutehingule,“ kommenteeris Colliers’i investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

September tõi avalikkuse ette 2010. aasta suurima ärikinnisvaratehingu, kui Ericssoni 23 000 ruutmeetrine tehas müüdi 10.5 miljoni euro eest. Avalike registrite andmetel oli kinnistu ostjaks rootsi investor.

Septembris toimus ka Stockholmis  Põhjamaade Kinnisvarakonverents („Annual Nordic Real Estate Summit“), mis on Põhja-Euroopa kinnisvarainvestoritele ja –ekspertidele suunatud valdkonna tippüritus. „Konverentsi peamine sõnum oli see, et Põhjamaade investorite peamine fookus on Põhjamaade turgudel, iseäranis Stockholm ja Helsingi ning vaatamata mitmete investorite valmisolekule võtta jätkuvalt positsioone ka meie ärikinnisvaraturul on üldine huvi Balti riikide vastu veel võrdlemisi madal,“ vahendas Colliers’i esindajana konverentsi paneeldiskussioonis osalenud Tinno.

Colliers’i analüütiku leiavad, et vakantne maa on majanduskasvu tipuaegadega võrreldes odavnenud kohati kuni 80% ning praegused allahindlused on loonud häid võimalusi arendamata maa ostmiseks. Seda kinnitab käesoleva aasta jooksul pidevalt hea asukohaga vakantse maa vastu suunatud huvi kasv.

„Enim eelistatud on maaüksused, millel on kehtivad detailplaneeringud ja mis asetsevad linnakeskuse ümbruses, samuti suuremad tööstuspinnad Tallina ringtee vahetus läheduses ja Tartu ning Pärnu maantee kõrval,“ ütles Tinno.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785