15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitamise lõppemise päev tuleb lepingus fikseerida

Hedman Partners Advokaadibüroo advokaat Liisa Linna kirjutab, et kui ehitamise lõppemise päeva kokku ei lepita, võib garantiiperiood ostja jaoks tunduvalt lüheneda.

Kolmeaastased ehitise garantiid on täiesti levinud nähtus ning kindlasti soovitan ostjale-tellijale enam kui kaheaastases garantiis ehitajaga kokku leppida.

Garantiiperioodi ajal ilmnenud ehitusvigade puhul ei ole ostjal-tellijal vaja ju tõendada, et  puudus oli olemas enne ehitise üleandmist.

Arendaja peab reageerima ehitise omaniku nõudele parandada ehitusvead, kui ei ole just alust arvata, et tegemist ei ole mitte ehitus- vaid hoone kasutusveaga.

Pärast seda, kui 2aastane ehitusseadusest tulenev ehitise garantiiperiood on läbi ning ilmneb puudus, tuleb ehitise omanikul tõendada, et puuduse on põhjustanud ebakvaliteetne ehitustöö. Tõendamine kipub aga olema keeruline ja kallis, sest kaasama peab ehituseksperdid.

Garantii kestuses kokkuleppimisel tuleb ehitise omanikul/ostjal tähele panna, et ehitamise lõppemise päevaks märgitaks kuupäev, mil kõik ehituslepingujärgsed tööd on lõpule viidud ja kasutusluba hoonele väljastatud.

Sageli antakse objekt ostjale üle siis, kui viimistlustööd hoones ei ole veel valmis ning kasutusluba ei ole veel taotlema asutud.  Juhul, kui pooled ehitamise lõppemise päeva kokku ei lepi, loetakse seaduse alusel selleks aga ehitise omanikule üleandmise päev. See võib aga garantiiperioodi ostja jaoks tunduvalt lühendada.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785