29. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötaja leidmise okkaline teekond

Masu käigus kaotasid kümned tuhanded ehitusvaldkonnas ametis olnud töö, ent nüüd, mil turg elavnemas, pole ettevõtjal sugugi lihtne sobivat ja lojaalset töötajat leida.

Moodulmajade ja ehitussoojakute ehitusega tegelev OÜ Harmet otsis hiljuti põhiharidusega ehitustöölist Sauele. Kandidaadilt töökogemust ei oodatud, netopalka lubati 7500-10000 krooni. Samuti otsis ettevõte 2-5-aastase töökogemusega kõrgharidusega projektijuhti, palk alates 15 000 krooni.

Harmet OÜ haldus- ja personalijuht Ella Vuksi sõnul on ehitustöölise kohale saadetud 50 CV-d,  projektijuhi koha peale umbes 25. „Töötajad me leidsime, aga ega valida eriti ei olnud.  Kuigi kirjutatakse, et töötuid on palju, siis neid, kes tööd teha tahavad, ei ole,“ nentis Vuks. „Oli neid, kes ei tulnud kohale, mõni ei vastanud ei telefonile ega meilile, ehkki oli ise CV saatnud,“ lisas ta ja arvas, et küllap oli tegemist lihtsalt töötukassa nõudega aktiivselt konkurssidel osaleda, et toetust saada ja tegelikult kandidaadid tööle ei tahtnudki.

Ehitajaks tulevad Vuksi sõnul end tööle pakkuma ka need, kes enda arvates kõike oskavad, ent lähemal uurimisel selgub, et mingeid oskusi neil polegi. „Ja meil olid väga madalad kriteeriumid, peamine, et enam-vähem Eesti keel oskaks. Mõnd ametimeest otsides oleme lisanud ka vanusepiiri 25-50 eluaastat. Noored on õnneotsijad, kes pidama ei jää,“ märkis ta.

Vuks rääkis, et töötajaid on otsitud tegelikult kevadest alates ja sellest on saanud pidev protsess: „Oleme ehitusmehi otsinud maikuust alates ja selle aja jooksul on vast kümmekond väärt ehitajat silma jäänud.“

Töötajaid on otsitud ka töötukassa kaudu, ent tulemusteta. Enim on abi olnud kohalikust Keila Linna lehest. Harmeti töötajate arv on aasta jooksul kahekordistunud: kui eelmisel sügisel oli tööl pea 60 inimest, siis tänavu juba 120. Töö käib kahes vahetuses.

Sauel asuvas Harmetis töötab palju inimesi ka kaugematest kohtadest: Viljandist, Kohtla-Järvelt, Rakverest, Raplast. „Nemad üürivad korteri ja on lojaalsemad, kui need, kes Tallinnast-Harjumaalt pärit,“ rääkis Vuks. Erilist palgasurvet töötajate poolt pole: „Eks kõik saavad aru, et praegune majandusolukord on raske ka firmadele. On isegi juhtunud, et tööletulija on nõus ka algsest madalama palgaga. Meil on ka kõrgharidusega inimesi lihttöölise ametis,“ märkis Vuks. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785