24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaal peatatud pea 50 uusarendusprojekti müük

Tallinnas ja Harjumaal on müük peatatud ligi poolesajal uusarendusobjekti jäägil. Enamus neist on haamri all ning ootavad venima jäänud lahendust, kirjutab Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson.

Pindi Kinnisvara uusarendusprojektide monitooringu uuendus, mille käigus eemaldati monitooringust projektid, mille ehitus on teadmata ajaks edasi lükatud, näitab, et erinevate menetluste (täitev-, pankroti-, pangasisene menetlus jms) tõttu on jaemüügist välja tõstetud ligi 600  korteri. Neist ligi 460 asuvad Tallinnas, millest omakorda pea pooled (ca 200) kesklinnas.

Sellel on olemas ka loogiline selgitus. Nimelt ei olnud buumi ajal odavamate piirkondade puhul krundi hinnal omahinnas niivõrd suurt osakaalu ning seetõttu oli äärelinnas või Tallinna lähivaldades asuvate korterite puhul võimalik paindlikult hindu alandada, mida ka mullu kevadel väga jõuliselt tehti. Sellele järgnes ka korralik müügiedu. Kesklinna arendusprojektid olid aga üüratute krundi soetusmaksumuse tõttu - kuni 12 000 krooni ehitatava netopinna kohta - langusele palju tundlikumad. Seetõttu vajusid sealsete objektide väärtused kiirelt kahanevast turuhinnast allapoole.

Kokku on Harjumaal reaalselt hetkel müügis ligi 110 kortermaja ligi 1700 korteriga, millest ligi 1200 paiknevad Tallinnas ja ligi 500 lähivaldades.

Tänavu on juba müügile lisandunud üle 20 veel ehitusfaasis olevat kortermaja, millest hetkel on müümata veel üle 650 korteri. Tähelepanuväärne, et lähivaldade uued kortermajad moodustavad terve Harjumaa uutest pakkumistest vaid kümnendiku, ülejäänud on Tallinna linnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785