24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enne ehitajat vali järelevalvaja 

Energiaaudiitor Janar Eelmaa rääkis, et suurim viga, mida tellija ehitustöid planeerides teeb, on ehitaja valimine enne järelevalve tegija valimist.

„Siin on oht, et tellijal tuleb leppida ehitajate poolt pakutud tingimustega ja nende poolt valitud materjalidega, ning kui need on lepingus fikseeritud, pole järelevalvel suurt midagi teha. Olen näinud lepinguid, kui tellijal on 14 kohustust, ent ehitajal ainult üks,“ tõi ta näite ning rõhutas, et esimesel kohal peaks suuremaid ehitustöid ette võttes olema ikkagi järelevalve palkamine.

Järelevalve abistab tellijat hanke aluste paikapanekul ja ehituslepingu sõlmimisel. Järelevalveteenuse maksumus on enamasti 1-15% objekti maksumusest, ent pisiobjektidel võib see olla suurem. 

"Välistada tuleb kõik maksuvõlgadega firmad. Lepingus on oluline fikseerida töö kvaliteet – mis standarditele ja  tuleohutusnõuetele need peavad vastama, milliseid materjale kasutatakse jms. Tööprotsessi käigus teeme pistelisi visiite objektile, aga korteriühistute puhul käime korteriomanike soovil ka nende korterites toimunud töid kontrollimas,“ kirjeldas Eelmaa, kelle klientidest suur osa ongi korteriühistud.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785