23. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: juulis sai eksport kiirenduse

Juulikuus toimusid kaubavahetuses taas kiired arengud. Statistikaameti andmetel kasvas eksport eelmise aasta sama perioodiga võrreldes jooksevhindades kolmandiku ja import ligi veerandi.

Ühelt poolt kiirendas kasvu veel aastatagune juulikuu madal võrdlusbaas, teisalt toetas ekspordi kiiret kasvu meie peamiste kaubanduspartnerite majanduse tugev tõus ja sellest tulenev nõudluse suurenemine Eesti kaupade järele. Impordi kasvu hoiavad kõrgel eelkõige eksportkaupade valmistamiseks sissetoodav tooraine ja pooltooted, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kuna nii ekspordi- kui ka impordihinnad on aastaga tõusnud oluliselt, siis püsivhindades oli ekspordimaht eelmise aasta juulikuust ligi veerandi võrra ja impordimaht 13% suurem. Kuises võrdluses kasvas eksport 5%, import aga kahanes 3%. Selliste arengute tulemusena langes kaubavahetuse bilansi puudujääk juunikuuga võrreldes enam kui poole ulatuses ja aastatagusest perioodist oli ligi poole võrra madalam.

Juulis olid olulisematest kaubagruppidest kõige kiirema aastakasvuga masinad ja seadmed (62%), mis tõstis nende osatähtsuse koguekspordis 22%ni. Viimati oli nende osatähtsus nii kõrge 2009. aasta veebruaris. Masinate ja seadmete ekspordi kiiret kasvu toetas eelkõige sideseadmete tugev müük välisturgudele. Ligikaudu poole võrra kasvas metallide ja metalltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu. Vaid mineraalsete toodete eksport jäi aastatagusele tasemele, kuid nende osas oli ka eelmise aasta võrdlusbaas suhteliselt kõrge.

Impordis toimusid juulikuus sarnased arengud ekspordiga, sest suurem osa eksportkaupade valmistamiseks vajalikke materjale ja pooltooteid tuuakse Eestisse sisse. Ligi 70% kasvas masinate ja seadmete import, seetõttu võib oodata nende tugeva ekspordi jätkumist ka järgneval kuul. Metallide ja metalltoodete sissevedu suurenes aastaga peaaegu poole võrra. Kiireim aastane kasv oli transpordivahendite impordil (1,8 korda), mida toetas sõiduautode sisseostu oluline suurenemine, samas oli selle taga ka ülimadal võrdlusbaas.

Augustis on kaubavahetuses oodata tugevate kasvude jätkumist, osaliselt toetab seda veel eelmise aasta augustikuu nõrk võrdlusbaas. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt augustis küsitletud tööstusettevõtete ootused olid siiski veidi madalamad kui juulis. 22% ettevõtetest prognoosisid eksporttellimuste suurenemist, mis oli 4 protsendipunkti võrra vähem kui eelneval kuul. Samal ajal ligi pooled ootasid endiselt tellimuste jäämist tavapärasele tasemele ja ülejäänutel jäid tellimused alla selle. Augustis oli jätkuvalt tõusuteel nii Eesti kui kogu Euroopa Liidu majandususaldusindeks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785