17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: riigisisene tegevus materjalitootjale kahjumlik 

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane rääkis, et tootjate hinnatase on aasta jooksul pigem langenud, ent samas on viimastel kuudel müük pisut intensiivistunud. 

"Materjalitootjate hinnanguile toetudes tuleb tõdeda, et hinnatõusu toimunud ei ole. Hinnatase on aasta jooksul enamasti veelgi langenud ja see kajastub ka näiteks  Äripäeva ehitusmaterjalitootjate TOP-is, kus suur osa firmadest oli 2009. aastal kahjumis," märkis Rebane ning lisas, et enamus kasumis olnud ettevõtetest on tänu võlgu ekspordile ja riigisisene tegevus oli mullu pigem kahjumlik.

Viimase kuu jooksul on ehitusmaterjalide ja toodete müük Rebase sõnul ehk õige pisut intensiivsemaks muutnud. Ka on paranenud eksportivate ettevõtete olukord. "Lisaks ehituskeemiale, akendele, ustele, fassaadidele on eksportima asunud ka betoonelementide tootjad," sõnas Rebane, kelle arvates on materjalide hinnatõus hädavajalik, sest vastasel korral on 2010. aasta kokkuvõtete tegemisel tulemused veelgi halvemad kui mullu ning kahjumis ettevõtete arv üha suureneb.

"Mitmed sisendid on muutunud kallimaks - väga olulisel määral elektrienergia, kuid ka muud energiakandjad; igal aastal on tõusnud keskkonnatasud ning vaatamata halbadele majandustingimustele tõstetakse neid ka järgmisel aastal," nentis liidu juht.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785