17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalitootjatel hakkab tasuvuslävi kätte jõudma

Rautakesko AS juhatuse esimees Alo Ivask rääkis, et ehitusmaterjalide hindu võib oodata 3-5% tõus, milleks annavad tõuke toorainehindade kasv ja tootjate vajadus hakata kahjumeid vähendama.

„Paari aasta tagusega on ehitusmaterjalide hinnatase lõpptarbijale üldiselt langenud, kuid samas on ka tooteid, mille hinnad on pisut tõusnud, kuna kõik tootjad on ju mõjutatavad sellistest üleüldistest muutustest nagu elektri või kütte hinnatõus, toormaterjali hinnatõus,“ rääkis  Ivask. 

Samas pole paljud hinnatõusud olnud Ivaski sõnul tarbijale veel märgatavad, kuna kaupmehed teevad palju sooduspakkumisi, mis hinnatõusu mõju leevendavad. Rautakesko müügimahud olid esimesel poolaastal mullusega võrreldes kerges languses, ent viimastel kuudel on märgata tõusutendentsi.

Ivask ei usu, et hüppelisi hinnakõikumisi ette tuleb. „Samas on teada, et paljud toorainete hinnad on pikkamisi tõusnud ja tootjatel hakkab ikkagi tasuvuslävi kätte jõudma. Kriisis on kõik pidanud püksirihma pingutama aga jätkusuutlikuks arenguks on vaja hakata ükskord ka kahjumeid vähendama,“ rääkis ta. Seega toodete osas, mille hind sõltub tugevasti toorainehindade kõikumisest prognoosib Ivask, et hinnad hakkavad tasapisi tõusma.

„Puudutab see näiteks keemiatooteid (s.h värvid), mille sisendtooraineks on ju nafta. Samuti on hakanud tõusma puidu hinnad. Siit saavad algtõuke paljude ehitus- ja  viimistlusmaterjalide hinnad. Tõusul on ka metalli hind. Ilmselt on oma roll ka majanduse taastumisel ning seoses tasapisi kasvama hakkava nõudlusega alustavad aeglaselt kasvu ka hinnad,“ selgitas Ivask, kes arvab et teatud tootegruppides on ees 3-5-protsendiline hinnatõus.

"Eks tarbimine lähtub ikka võimalustest ja vajadustest. Teada ju on, millises seisus on Eesti tööhõive ja sellest tulenevalt ei ole suuri tõuse tarbimises veel märgata," märkis ta. Väikest tõusu on märgata kaupade osas, mis seonduvad kodu sisustamisega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785