7. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alltöövõtja võib osaleda pakkumuse esitamises

Riigihangete seadus võimaldab kaasata alltöövõtja hankelepingu täitmisse ja seega ka pakkumuse esitamisse, kirjutab õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson.

Alltöövõtjaks peetakse töövõtulepingu alusel tegutsevat isikut. Hankijal on kohustus nõuda pakkujalt koos pakkumusega kirjalikku kinnitust, et allhankelepingu alusel vahetult hankelepingu täitmises osalevatel alltöövõtjatel puuduvad järgmised hankemenetlusest kõrvaldamise alused:

1. Alltöövõtjat või tema seaduslikku esindajat on kriminaal- või väärteomenetluses karistatud:– kuritegeliku ühenduse organiseerimise või sinna kuulumise eest– riigihangete nõuete rikkumise või– kelmuse eest– ameti-, rahapesu- või maksusüütegude toimepanemise eest– alltöövõtja karistusandmed ei ole karistusregistrist karistusregistri seaduse kohaselt kustutatud või karistus on tema elu- või asukohariigi õigusaktide alusel kehtiv.2. Alltöövõtja on pankrotis või likvideerimisel, äritegevus on peatatud või on muus sellesarnases seisukorras tema asukohamaa seaduse kohaselt, välja arvatud asjade ostmisel RHS § 28 lõike 4 punktis 4 sätestatud juhul ja tingimustel.3. Alltöövõtja suhtes on algatatud sundlikvideerimine või muu sellesarnane menetlus tema asukohamaa seaduse kohaselt4. Alltöövõtja õigusaktidest tulenevad riiklike maksude, tema elu- või asukoha kohalike maksude või sotsiaalkindlustuse maksete tasumise kohustused ei ole nõuetekohaselt täidetud.

Kui pakkuja allhankelepingu alusel esinevad vahetult hankelepingu täitmises osaleval alltöövõtjal hankemenetluse vältel eespool nimetatud hankemenetlusest kõrvaldamise alused, peab hankija teavitama sellest pakkujat. Seejärel peab pakkuja esitama hankijale viie tööpäeva jooksul kinnituse, et eespool nimetatud alltöövõtjat allhankelepingu alusel vahetult hankelepingu täitmises ei kasutata.

Pakkuja peab esitama andmed selle kohta, kui suures osas hankelepingu mahust kavatseb pakkuja sõlmida allhankelepingu ja kavandatava uue alltöövõtja nime. Samuti peab pakkuja esitama teabe hankelepingu osa suuruse ja iseloomu kohta, milles pakkuja kavatseb uue alltöövõtjaga allhankelepingu sõlmida.

Lisaks esitab pakkuja kirjaliku kinnituse, et allhankelepingu alusel vahetult hankelepingu täitmises osaleva uue alltöövõtja puhul puuduvad hankemenetlusest kõrvaldamise alused.

Pakkujal on õigus iga pakkuja nimetatud allhankelepingu alusel vahetult hankelepingu täitmises osalevat alltöövõtjat pakkumuse jõusoleku tähtaja jooksul vahetada üks kord.

Alltöövõtjat ei saa vahetada, kui pakkuja on hankemenetluses kvalifitseeritud alltöövõtja vahendite või näitajate alusel.

Kui pakkuja ei teavita hankijat viie tööpäeva jooksul alltöövõtja vahetamisest või ei esita uue alltöövõtja kohta infot, kinnitust või ei kinnita, et teostab hankelepingu kõnealuses ulatuses ise, kõrvaldab hankija pakkuja hankemenetlusest.

Muudatustest riigihangetes lähemalt Äripäeva „Riigihanke käsiraamatus“.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785