1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerimishinnad põhjanaabritest neli korda odavamad

Riigihangetes kajastuvad projekteerimishinnad on Tõnis Tarbe OÜ juhi sõnul meeleheitehinnad ning pahatihti ei saa pakkujaid pidada professionaalseteks firmadeks.

"Kui võtta lahti kas või Krediidiinfo maksuvõlgade register, siis võib maksuvõlgnike leheküljelt leida hulgaliselt projekteerimistööde pakkujaid. Meie büroo ei suuda hinnarallis osaleda, kuna meie töötajad on kõrge kvalifikatsiooniga,” rääkis Tõnis Tarbe.

Projekteerimistööde hindade langus on Nord Projekt ASi juhi Andres Saare sõnul pidurdunud. “Ent hinnad on ikka veel allpool arukat piiri. Kui näiteks põhjanaabrite juures maksab keskmise keerukusega projekt 80 eurot projekteeritava hoone ruutmeetri kohta (60–180 eurot olenevalt objekti keerukusest), siis meil arvatakse, et 20 eurot on piisav. Riigihankeid on võidetud ka hinnaga 10 eurot ruutmeetri kohta,” tõi Saar näite.

Sweco Projekt ASi juhatuse esimehe Aare Uusalu hinnangul jääb projekteerimishinna langus 2008.–2009. aastasse. “Praegused hinnad on varasemate aastate tulemus, aga leivatootjate väljaütlemisi kuulates ei taha hindade teemal sõna võtta. Samas ei ole mul kuidagi võimalik arvata, et elektrienergia jm hinnatõusud saaksid kaasa tuua kulude vähenemise projekteerimises,” arutles ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785