Autor: Väinu Rozental • 30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vallafirma juht hooldab vallateid

Tartu valla taliteede korrashoiu vähempakkumise üheks võitjaks on viimastel aastatel olnud konkursi korraldaja OÜ Tartu Valla Kommunaal juhataja Aigar Lepa firma OÜ Miljon Mõtet. Vallavanema kinnitusel on kõik kontrolli all ning korruptsioonist asi kaugel.

"Et asi oleks õiglane ja aus, on kõik lepingud Miljoni Mõttega allkirjastanud ettevõtte nõukogu esimees Tarmo Aruoja, mitte juhataja Aigar Lepp," hajutas vallavanem Aivar Soop kahtlustusi.

Ta rõhutas, et Miljon Mõtet lükkas lund juba aastaid enne, kui Lepp 2008. aasta algul kommunaalfirma etteotsa sai. "Vähempakkujate seltskond pole aastate jooksul praktiliselt muutunud ja sisuliselt kõik soovijad on saanud tööd," märkis Soop.

"Pealegi on Lepp kõnniteede korrashoiuks soetanud spetsiifilise tehnika, mida kellelgi teisel pole. Ja muide, ehkki lepinguga fikseeritud tunnihind on konfidentsiaalne, võin öelda, et Miljon Mõtte hind oli üks soodsamaid," põhjendas vallavanem.

Suurim teedevõrk Tartumaal on Tartu vallas - umbes 350 km sõidu- ja kõnniteid. Sel talvel kulutas vald lumetõrjeks rekordilised 1,4 miljonit krooni. Lõviosa sellest tegi Tartu Valla Kommunaal oma kolme traktori ja teehöövliga.

Lisaks lükkasid lund kümme kohalikku talunikku või ettevõtet. Kõigil neil oli hooldada oma piirkond. Kuna lepingute maht oli riigihanke miinimummäärast väiksem, ei korraldatud taliteede korrashoiuks riigihanget, vaid küsiti hinnapakkumisi.

Lepa kinnitusel on tema erafirma ja Tartu Valla Kommunaal (TVK) teinud sageli koostööd, näiteks on TVK talvel kasutanud Miljoni Mõtte ainulaadset teleskoop-laadurit ja Miljon Mõtet omakorda suvel TVK tehnikat.

"Siin ei ole mingit majanduslike huvide konflikti, see on koostöö, milles kumbki pool ei saa kahju, vaid vastupidi - koostöö on mõlemale poolele kasulik," toonitas Lepp.

Probleemi ei näe ka FIEna tegutsev põllumees Taivo Kingla, kes lepingu alusel hooldab talvel muu hulgas teid Lähtes ehk samas kohas kus Miljon Mõtet. "Üks lükkab ühel ja teine teisel pool ehk piirkond on ära jagatud," ütles ta. "Lepa Aigar toimetab seal, kus on vaja eritehnikat," lisas Kingla.

Kingla märkis, et eks see natuke arusaamatu on, et valla ettevõtte juhi erafirma teid hooldab, aga mingit kadedust see ei tekita. "Igaüks võiks ju endale soetada paremad seadmed, ega see keelatud pole. Aga ainus, kes seda teinud on, on Lepa Aigar," sõnas Kingla. "Talvel teede lükkamine on meile, põllumeestele, väike lisateenistus - saab olemasolevat traktorit veidi ka talvel rakendada," lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785