28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saadaval Patarei merekindlus

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) müüb Tallinnas Patarei merekindlust. Oodatud on 40 miljoni kaliibris pakkumised.

"See on läbirääkimiste küsimus," kostis esiotsa hinna kohta RKAS müügijuht Märt Mäe. "No 40 miljoni juurest lähevad pakkumised huvitavaks," avaldas ta siiski ostjalt oodatava hinnakaliibri.

Tema seletusel on sellel objektil huvilisi läbi aegade olnud. Et tegemist on ajaloolise ja sellest paljuski johtuvalt keerulise objektiga, mis kõige krooniks ulatub kahele kinnistule, on pole huviliste hammas magusale kinnistükile hästi hakanud.

Riik aga soovib sellest eripärasest objektist lahti saada - seda pole ju riigi valitsemiseks vaja, teatas Mäe.

Ajalooline sektorikujulise plaaniga Patarei merekindlus laiub Tallinnas Kalamajas neljal hektaril otse mere kaldal, kust avaneb vaade nii lahele kui linnale.

Merekindluse lasi 1828. aastal ehitada isevalitsejast Vene tsaar Nikolai I, kes armastas riigis panna rõhku sõjaväelisele korrale ja armee välisele hiilgusele. Tosin aastat hiljem, aastal 1840 valminud paekivist segmentkaarsete akendega merekindlus hakkas tööle suurtükipatareina. 1864. aastal sai sellest kasarm, aastast 1920 aga vangla - rahva seas tuntud patareivangla, patarei. Kindluslik vangla sai tuntuks oma ülima tugevuse ja askeetlike oludega, seda eriti nõukogude ajal, mil see kompleks omandas negatiivse varjundi. Aastal 2002 lakkas kompleks vanglana töötamast. Kolme aasta eest rakendati Patarei merekindlus tööle nö kultuuripargina.

Merekindluse aadressideks on Kalaranna 2 ja Kalaranna 2a. Kinnistutel on rida ajaloo ja rannakaitse ning ehituskeelu alaseid piiranguid.

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785