28. juuli 2010
Jaga lugu:

Kirdes kinnisvaraturg kui ameerika mägedel

Kirde-Eesti kinnisvaraturul on 2010. aasta  I poolaasta olnud küllaltki heitlik, kuid tõusu ei paista ikkagi, teatas City 24.

Domus Kinnisvara arendusjuht Ingvar Allekand nentis ajaveebis, et kuna sealsed  tehingumahud on nii väikesed, siis ei ole mõtet ei tehinguaktiivsuse ega hinnakõikumiste osas jälgida protsendilisi muutusi - ei anna see ju turust õiget pilti.

Turuaktiivsuse suhtes ei ole võimalik välja tuua selgeid tendentse. Turg jääb ilmselt hüplevaks praeguse taseme juures nii 2010. aasta II poolaasta kui 2011. aasta kevadperioodil. Käesoleva aasta kevadkuudel on aktiivsus olnud veidi suurem ning sama võib prognoosida ka sügiskuude kohta, millele järgneb taas vaibumine talvel.

Ka hinnatasemete osas on korteriturg olnud väga hüplev, pigem on hinnad käesoleva aasta esimesel poolel veidi langenud. Loomulikult on selle taga ühel poolt siiski suhteliselt väikesed tehingumahud - tehinguid tehakse väga erineva kvaliteediga varadega. Teisalt aga on põhjuseks hinnalanguse lõppemine ning uue selge tendentsi puudumine, tõdes Allekand.

Domus Kinnisvara prognoosis, et ka hinnatasemete osas jääb turg kõikuvaks praeguse taseme ümber ning mingit selget uut tendentsi vähemalt järgneva aasta jooksul ei teki.

Pakkumise poolelt on siiski olemas selged tendentsid – korteripakkumiste hulk kasvab tasapisi ning pakkumishind ootuspäraselt langeb. Eelkõige näitab see kinnisvaraomanike raskuste jätkumist ning positiivse meelestatuse puudumist. 

Keskmiste tehinguhindade ja keskmiste pakkumishindade vahe on korteriturul jätkuvalt üle 30% ning tehinguni jõudmine eeldab väga hea hinna-kvaliteedi suhte pakkumist. Seda arvestades ei ole põhjust Kirde-Eesti kinnisvaraturule eelolevaks poolaastaks, vast isegi eelolevaks aastaks tõusutrendi prognoosida.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee