19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energeetikahiid sai superlepingu

Energeetika ja automaatika tehnoloogia firma ABB Group ühendab oma ajaloo kalleima lepingu raames Põhjamere kolm tuuleparki, teatab ettevõte.

ABB Group sai Saksamaa ülekandevõrguoperaatorilt Transpower oma ajaloo suurima lepingu, mille väärtus on umbes  8,47 miljardit krooni. Lepingu kohaselt rajab ABB 800-megavatise elektriliini, mis ühendab kolm Põhjameres paiknevat DolWin1 klastri avamere tuuleparki Mandri-Saksa elektrivõrguga.

HVDC Light (kõrgepinge alalisvoolu) tehnoloogia abil, mis võimaldab edastada elektrienergiat alates 400 megavatist, ühendatakse mandriga Borkum West II tuulepark ja veel kaks läheduses paiknema hakkavat tuuleparki. Tuulepargid ühendatakse merel asuva HVDC konverterjaamaga, mis edastab elektrienergiat mandril paiknevasse Dörpeni HVDC jaama. Saksamaa rannikuni jõuab elekter mööda 165 kilomeetriseid vee ja maa all paiknevaid kaableid. Dörpeni konverterjaamast suunatakse elekter omakorda mandri vahelduvvooluvõrku.

Tegemist on suurima elektriülekandesüsteemi rajamisega ABB ajaloos. Saavutatav 320-kilovoldine pinge on ühtlasi kõrgeim, mida HVDC kaabli puhul kunagi kasutatud.

ABB vastutab kogu süsteemi inseneritöö, sealhulgas projekteerimise, tarnete ja paigalduse eest avamere platvormile, merel ja mandril asuvate konverterjaamade ehitamise eest ning samuti merele ja maale paigaldatavate kaablisüsteemide eest.

"Avamere tuuleenergiast on saamas peamine taastuvenergiaallikas, mis annab olulise panuse energiatootmise keskkonnamõjude vähendamiseks," ütles ABB elektrivõrkude ja –süsteemide divisjoni juht Peter Leupp. "ABB ülekandetehnoloogiad võimaldavad kasutada taastuvaid energiaallikaid efektiivselt ning tagada võrgu töökindluse ja stabiilsuse."

HVDC Light ülekandesüsteemides on ühendatud mitmed keskkonnasõbralikud komponendid, nagu näiteks neutraalsed elektromagnetväljad, õlivabad kaablid ja kompaktsed konverterjaamad.

2013. aastaks valmiv ülekandevõrgu rajamisega vähendatakse süsinikdioksiidiheitmeid umbes kolme miljoni tonni võrra aastas, asendades fossiilkütuse tuuleenergial põhineva energia tootmisega. Saksamaa kogu energiatootmisest tuleb tuuleenergia arvelt umbes kaheksa protsenti, mida loodetakse kahekordistada 2020. aastaks.

Tegemist on teise HVDC Light avamere tuuleenergia kaabelliiniga, mille ABB on rajanud Saksamaal – esimene oli BorWin1, kaugeim avamere tuulepark maailmas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785