19. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EASilt suurim tugi mööbli- ja metallitööstusele

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele mõeldud EASi tehnoloogiatoetustest läks lõviosa mööbli ja metallitööstustele, teatab EAS. 

Eelmisel nädalal selgusid EAS-i tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetuste saajad. EAS-ile esitati aprilli lõpuks kokku 169 taotlust, millest  valiti rahastamiseks välja 66 ettevõtet.

„Tööstusettevõtjate tehnoloogiainvesteeringu programmi kolmanda vooru osalus kujunes kõrgeks - kokku osales 169 ettevõtet, mis on veidi rohkem kui eelmises voorus. Kolmandas voorus taotlejate projektid olid varasemast põhjalikumalt ettevalmistatud ning rahastati ka ettevõtteid, mis on taotlenud toetust varasemates voorudes, kuid jäänud nõrga ettevalmistuse tõttu rahastamata,“ ütles EASi ettevõtte võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello.

Kõige enam esitati projekte metallitööstuse ja mööblitootmise valdkonnast. Mõlemast valdkonnast läheb rahastamisele 10 projekti. Piirkonniti esitati kõige enam investeeringutaotlusi Harjumaalt, kust laekus EAS-ile 89 taotlust ning millest rahastatuks osutus 36.

Esitatud taotluseid hinnati koostöös Briti tööstusekspertidega, kelle hinnangul on Eesti tööstuses väga tugev valdkonnapõhine oskusteave, kuid sageli jääb puudu tootmise korraldamise oskustest.

Suurim toetus, 20 miljonit krooni, läks ettevõttesse AS Estanc, mis on Eesti kapitalil põhinev metallitööstusettevõte. AS Estanc toodab mahuteid, olles tänu kitsale spetsialiseerumisele, kuid samas uuendusmeelsusele saavutanud edu ning elanud ka rasked ajad üle suurema languseta.

Toetatud projektide investeeringute kogumaksumus koos toetusega on 874 miljonit krooni. Töötusettevõtted esitasid EAS-le tehnoloogiaalaseid investeerimisprojekte kogusummas 2 miljardit krooni.

Rahastatud ettevõtete loodav lisandväärtus töötaja kohta oli 2009. aastal 425 000 krooni. Samas Eesti tööstuse keskmine lisandväärtus jääb alla 300 000 krooni töötaja kohta. Toetatud ettevõtetes on toimumas uutele eksporditurgudele sisenemine, uute toodete väljatöötamine ning pidev arendustegevus.

Esimese ja teise vooru 105-st toetust saanud ettevõttest on tänaseks 33 ettevõtet investeeringu teostanud ning projekti lõpetanud. Tänaseks on üks ettevõtja oma projekti investeeringut tegemata lõpetanud ning üks ettevõte ka pankrotistunud. Projektidest vabanenud raha on suunatud programmi eelarvesse tagasi ning lõppenud voorus selle arvelt uusi projekte rahastatud.

 Tööstusettevõtte tehnoloogiainvesteeringute toetus on suunatud eelkõige väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele tootlikkuse, ekspordipotentsiaali ja lisandväärtuse kasvatamiseks.  Tehnoloogiainvesteeringu toetusega peab kaasnema tööstusettevõtja ümberkorraldamine ning oluline tehnoloogiline uuenemine.

Rahastatud investeeringuga ei saa kaasneda ainult olemasoleva seadme asendamine ja väljavahetamine. Toetust rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785