21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalitootmine kahanes paraku veel

Võrreldes eelmise aasta I kvartaliga, tõmbas ehitusmaterjalide tootmine selle aasta I kvartalis kokku viiendiku jagu. Mis toimus ja kuidas kellelgi läks, sellest kirjutab Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane.

Ehitusmaterjalide tootjate jaoks kahjuks aasta algul midagi rõõmustavat veel ei toimunud.

I kvartalis 2010 kahanes Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive võrreldes eelmise aastaga 20% – 755 miljoni kroonini.

Ekspordi jäämine sisuliselt eelmise aasta tasemele tähendab, et riigisisene ehitusmaterjalide müügi vähenemine oli veelgi suurem – üle 30%.

Teistest veidi paremas seisus oli kuivsegude müük, mis eelmise aasta I kvartaliga võrreldes koguni veidi kasvas. Ka mõningate betoonelementide müügitase oli positiivne, kuid peab arvestama, et eelmisel aastal samal ajal oli betoonelementide müük juba väga madalal tasemel, seega võrdlusbaas on väga madal.

Akende-uste müük oli küll miinusmärgiline, kuid tänu ekspordile oli langus minimaalne. Oluline osa avatäidete tootjatest ekspordib enam kui poole oma toodangust (näiteks AS Viking Window, AS Saajos, AS Saku Metall, OÜ T-Tammer, AS Saint-Gobain Glass Estonia äriüksus Baltiklaas). AS Fenestra ja AS Metus-Est eksportisid peaaegu kogu toodangu.

Numbriliselt langes kõige enam sillutuskivide müük, kuid I kvartali ilmaolusid arvestades oleks raske olnud oodata positiivsemat tulemust. Veidi enam langes keskmisega võrreldes killustiku, soojustusmaterjalide ja betoonisegude müük. Veidi vähem kui keskmine langes seinamaterjalide müük.

2010. a esimese kolme kuu jooksul eksporditi toodangut 359 miljoni krooni eest, see on ligikaudu sama palju kui mullu. Suurima ekspordikäibe mahuga on ehitusmontaažvahtude tootja OÜ Krimelte, AS Kunda Nordic Tsement ja metalltoodete valmistaja AS Saku Metall. Peale Fenestra ja Metus-Esti eksportisid enamiku toodangust veel OÜ Krimelte ja AS Tartu Maja Betoontooted.

Üle poole toodangust eksportisid AS Saint-Gobain Ehitustooted (müüritise materjalid), OÜ Monier (katusetooted), AS Aeroc (seinamaterjalid) ja OÜ Haka Plast (plasttorud).

Ettevõtete käibe järgi               (2010. a 3 kuud, miljonit krooni)

1. Krimelte OÜ                                       118 2. AS E-Betoonelement                         653. AS Saku Metall                                    64,5 4. AS Saint-Gobain Ehitustooted         49 5. AS Silikaat                                           30,5 6. AS Glaskek                                         30,5  7. AS Metus-Est                                      308. AS Nordkalk                                        309. AS Fenestra                                        2610. AS Viking Window                           23 11. AS Tartu Maja Betoontooted         22,5

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785