10. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiamärgise kehtivusaeg sõltub väljastajast

Õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson tuletab meelde, milliste hoonete puhul on energiamärgis vajalik ning kuidas toimub märgise üleandmine.

1. jaanuarist 2009 hakkas hoone energiatõhusust näitama energiamärgis. Energiamärgis on dokument, mille eesmärk on anda teada, kui palju sisekliima tagamisega hoone tarbib energiat teiste samaväärsete hoonete keskmise energiatarbimisega võrreldes.

Energiamärgisel näidatakse sisekliima tagamisega hoone või selle eraldi kasutatava osa tegelik või eeldatav aastane energiatarbimine. Energiatarbimine võib hõlmata hoone kütmiseks, jahutamiseks, vee soojendamiseks, ventilatsiooniks ja valgustuseks vajalikku energia hulka.

Energiamärgisele lisatakse hoone energiatarbimist vähendavate majanduslikult põhjendatud meetmete loetelu.

Energiamärgise väljastab:

• olemasolevale sisekliima tagamisega hoonele või selle eraldi kasutatavale osale hoonete energiaauditeid tegev või energiamärgiseid väljastav ettevõtja. Energiaauditeid tegeva või energiamärgiseid väljastava ettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaeg on kümme aastat väljastamisest arvates.• projekteeritavale sisekliima tagamisega hoonele projekteerimisettevõtja.• kuni 2010. aasta 1. jaanuarini ehitiste ekspertiise tegevad ettevõtjad.

Energiamärgisele kantakse:• energia hulk

• energiatarbimist vähendavate majanduslikult põhjendatud meetmete loetelu• projekteeritavate hoonete korral ka kinnitus, et projekteeritud hoone on energiatõhususe miinimumnõuete kohane.

Energiamärgise kehtivusaeg

• Energiaauditeid tegeva või energiamärgiseid väljastava ettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaeg on kümme aastat väljastamisest arvates.• Projekteerimisettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaeg on kaks aastat. Projekteeritavale sisekliima tagamisega hoonele projekteerimisettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaeg algab koos ehitise garantii algusega.

Pärast projekteerimisettevõtja väljastatud energiamärgise kehtivusaja lõppu tuleb taotleda hoonele uus energiamärgis, mille väljastamisel võetakse arvesse nii hoone seisundit, tehtud parendusi kui ka hoone tavapärast kulumist.

Energiamärgise üleandmine

Sisekliima tagamisega hoone või selle eraldi kasutatava osa energiamärgis antakse üle:• ehitusettevõtjalt tellijale ehitise üleandmisel• võõrandajalt asja omandajale, kui tasuliselt võõrandatakse hoone või selle eraldi kasutatav osa; korteri võõrandamisel antakse üle hoone energiamärgise koopia• üürileandja peab üürniku või üürilepingu sõlmimisest huvitatud isiku nõudmisel võimaldama tal tutvuda energiamärgisel näidatud andmetega.

19. jaanuarist 2009 peab suurte rahvahulkade kogunemisega seotud üle 1000-ruutmeetrise kasuliku pinnaga sisekliima tagamisega hoonetele nähtavale kohale paigaldama energiamärgise.

Energiamärgis peab olema järgmistel hoonetel: )

(valitsuse 30. detsembri 2008. aasta määruse nr 194 kohaselt

• büroohooned• administratiivhooned• ärihooned, sh hotellid ja muud majutushooned toitlustushooned jaekaubandushooned teenindushooned• avalikud hooned, sh meelelahutushooned haridushooned tervishoiuhooned• transpordihooned• ühiselamute hooned.

Kui üle 1000-ruutmeetrise kasuliku pinnaga sisekliima tagamisega hoonel on ehitusregistri kohaselt mitu kasutamise otstarvet, siis väljastatakse ja paigaldatakse energiamärgis iga otstarbe kohta eraldi.

Energiamärgisest lähemalt Äripäeva „Ehituskäsiraamatus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785