Autor: Ain Alvela • 3. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmishoone omamine asendub rentimisega

Kriisile eelnenud hoogne tootmishoonete enda tarbeks ehitamine on asendunud tööstusfirmade sooviga majutada oma tehas, ladu või mõni abiettevõte üüripinnale.

Samas on tööstussektoris palju firmasid, kelle ruumid on spetsiifilised, mingil moel unikaalsed või erivajadustega. Selliste ruumide järelturul üürileandmine on problemaatiline, teisalt pole neid võimalik ka üüriturult leida.

ellisel juhul ongi ettevõttel valida, kas ehitada need pinnad endale ise, investeerides umbes 40% projekti maksumusest või jõuda kokkuleppele kinnisvara arendajaga, kes ehitab vajalikud hooned ja üürib need siis tootmisettevõttele.

Seven Real Estate Advisorsi tegevjuht Tanel Olek on seda meelt, et kinnisvara omamine võib iseäranis kinnisvaraturu madalseisu tingimustes tootmisettevõttele saatuslikuks saada, eriti olukorras, kus projektid on lõviosas rahastatud pangalaenudega.

“Laenuvõimendus töötab paraku mõlemas suunas, maksimeerides nii kasumit kui ka kahjumit,” märkis Olek. “Maailmapraktika näitab, et vähemalt üleilmses mõistes suurettevõtted pigem üürivad kui omavad kinnisvara.“

Loe pikemalt tänasest Äripäevast

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785