Tootmishoone omamine asendub rentimisega

Kriisile eelnenud hoogne tootmishoonete enda tarbeks ehitamine on asendunud tööstusfirmade sooviga majutada oma tehas, ladu või mõni abiettevõte üüripinnale.

Samas on tööstussektoris palju firmasid, kelle ruumid on spetsiifilised, mingil moel unikaalsed või erivajadustega. Selliste ruumide järelturul üürileandmine on problemaatiline, teisalt pole neid võimalik ka üüriturult leida.

ellisel juhul ongi ettevõttel valida, kas ehitada need pinnad endale ise, investeerides umbes 40% projekti maksumusest või jõuda kokkuleppele kinnisvara arendajaga, kes ehitab vajalikud hooned ja üürib need siis tootmisettevõttele.

Seven Real Estate Advisorsi tegevjuht Tanel Olek on seda meelt, et kinnisvara omamine võib iseäranis kinnisvaraturu madalseisu tingimustes tootmisettevõttele saatuslikuks saada, eriti olukorras, kus projektid on lõviosas rahastatud pangalaenudega.

“Laenuvõimendus töötab paraku mõlemas suunas, maksimeerides nii kasumit kui ka kahjumit,” märkis Olek. “Maailmapraktika näitab, et vähemalt üleilmses mõistes suurettevõtted pigem üürivad kui omavad kinnisvara.“

Loe pikemalt tänasest Äripäevast

Osale arutelus

  • Ain Alvela

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed