18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmahud sarnased mullusega

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Peterson kirjutab, et mitteeluruumide osas jätkub langus ka sel aastal.

Tänavu ootame küll vähest elavnemist elamuehitussektoris, ent siiski jõuab ehituse kogumaht tänavu 2004. aasta tasemele. Võrreldes ehitusbuumi aegadega on ehitussektorist lahkunud mulluse seisuga umbes 30 000-35 000 töötajat.

Ehituse kogumaht Eestis vähenes 2008. aastal statistikaameti andmetel -12% (2007. a võrdluses) ja hõivatute arv vähenes 75 000 töötajani, mis on 10 000 töötaja võrra vähem.

2010. aastaks prognoosime, et summaarne ehitustööde maht ei vähene, vaid säilitab 2009.a taseme. Kui elamuehitussektoris on 2010.aastal oodata kerget elavnemist, siis mitteeluhoonete (bürood, tööstushooned, kaubanduspinnad jne) osas jätkub ehitusmahtude langus suure tõenäosusega ka 2010.aastal. Seda prognoosi toetab ka statistika väljaantud ehituslubade osas. Näiteks, kui eluruumidele väljastati 2010.a. I kvartalis ehituslubasid ruutmeetrites üle 50% rohkem kui 2009.a. I kvartalis oli langus mitteeluhoonete osas oli ligikaudu kahekordne.

Kuna aga mitteeluhoonete osatähtsus on suurem, siis kokkuvõttes võib eeldada, et 2010.aastal ehitusmahud üldehituses kukuvad 2009.aastaga võrreldes veel 5-10% . Oluliselt paremas seisus on teedeehituse ja keskkonnarajatiste (infra) osa, kus tänu struktuurfondide vahendite aktiivsemale rakendamisele on oodata ehitusmahtude kasvu, mis aitab suures osas tasandada edasist langust üldehituses.

Vaatamata mahulanguse peatumisele ehitussektoris võib arvata, et ka 2010.a jätkub tööhõive vähenemine ehitussektoris ja jõuab alla 50 000 töötaja piiri. See on seletatav sellega, et tööjõuvajadus teedeehituses ei kata tööjõu ülejääki üldehituses, sest teedeehituses on reeglina tööjõu vajadus sama rahalise mahu teostamiseks 2-3 korda väiksem kui üldehituses.

Palkade edasist langust ehitussektoris arvatavasti ei tule. Ehitushinna osas võiks prognoosida pigem väikest tõusu, mis on tingitud energiahinna kallinemisest ja ehitusmaterjalide tööstuse hinnasurvest.

Tänu tööhõive vähenemisele võib oletada, et ekspordi osakaal ehitussektoris ka sellel aastal kasvab 8-9 protsendi piirini.

Ehitusmaterjalide müük Eestis langes 2008. aastal hinnanguliselt 30% (2007. aastaga võrreldes). Ehitusmaterjalide müük Eestis vähenes ka 2009. aastal kuni 45%, mis soosib endiselt tööhõive vähenemist ka ehitusmaterjalide tööstuses. Praeguseks on tootjad koondanud või saatnud sundpuhkusele üle 50% töötajatest.

Ka 2010. aastaks on oodata ehitusmaterjalide müüginumbrite langust kuni 10%. Palgad on langenud kuni 25% olles alla Eesti keskmise.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785