18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alates 2020. aastast energiatõhususe nõuded hoonetele karmid

Euroopa Parlament võttis täna vastu uue hoonete energiatõhususe õigusakti, millest lähtudes peavad liikmesriigid kehtestama ehitusalased õigusaktid selliselt, et alates 2020. aasta lõpust ehitatud hooned vastaksid kõrgele energiasäästlikkuse tasemele.

Eesmärk on aidata tarbijatel vähendada energiaarveid ja ELil tervikuna saavutada kliimamuutuste eesmärk - vähendada 2020. aastaks energiakasutust 20% võrra.

Liikmesriigid peavad kohandama siseriiklikke ehitusalaseid õigusakte selliselt, et alates 2020. aasta lõpust ehitatud hooned vastaksid kõrgele energiasäästlikkuse tasemele ning olemasolevad hooned tuleb võimalusel ajakohastada.

Hoonete energiakulud moodustavad 40% liidu energia kogutarbimisest, olles sellega Euroopas suurimaks emissiooniallikaks. Hoonete energiatõhususe parandamine aitab seega saavutada CO2 emissioonide vähendamise eesmärke.

Uus energiatõhususe direktiiv sätestab uutele hoonetele energiatõhususe nõuded ja  olemasolevatele hoonetele miinimumnõuete rakendamise. Liikmesriigid peavad võtma vajalikud meetmed, et saavutada need eesmärgid kulutõhusalt.

2020. aasta lõpust ehitatavad hooned peavad olema kõrge energiasäästlikkuse tasemega ning kasutama suurel määral taastuvenergiat. Ametiasutuste hoonete projektid peavad neid nõudmisi täitma juba kaks aastat varem. EL eelarvest kaetakse osa vajalike muutuste läbiviimise kuludest.

Võimalusel tuleb olemasolevate hoonete energiakasutust parandada suurte renoveerimistööde käigus. Omanikke julgustatakse renoveerimise käigus paigaldama nö "tarku mõõdikuid" ning asendama soojaveetorustiku ning kütte- ja kliimasüsteemid kõrge tõhususega alternatiividega nagu soojuspump. Lisaks nõutakse boilerite ja kliimaseadmete regulaarset ülevaatust.

Täna teisel lugemisel vastu võetud direktiiv on osa laiemast energiatõhususe seadusandlikust paketist.

Parlamendi raporti koostas Rumeenia sotsiaaldemokraat, EP saadik Silvia-Adriana Ticau. Energiatõhususe märgise kujunduse raporti vastuvõtmist  hääletab EP kolmapäeval, 19 mail.

 

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785