14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastaga kaotas töö 23 000 ehitajat

I kvartalis tõusis töötuse määr 19,8 protsendini, teatas statistikaamet. Kõige enam on tööhõive vähenemist tegevusaladest mõjutanud ehitus, kus hõivatute arv vähenes aastaga 36 protsenti.

Sarnaselt eelmise aasta algusele kasvas töötus hüppeliselt ka tänavu. Töötuse määr tõusis 15,5 protsendilt eelmise aasta IV kvartalis 19,8%-ni tänavu I kvartalis. Mullu I kvartalis oli töötuse määr 11,4%.

Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel suurenes töötute hinnanguline arv tänavu I kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 30 000 võrra ja tõusis 137 000-ni. Töötukassa andmetel oli registreeritud töötute arv samal ajal 93 000. Töötute registreerumise aktiivsus, mis eelmisel aastal järjest kasvas, tänavu I kvartalis vähenes. Kui eelmise aasta IV kvartalis moodustas töötukassas registreeritud töötute arv tööjõu-uuringul põhinevast töötute koguarvust 79%, siis tänavu I kvartalis 68%. Registreerumise aktiivsus vähenes pikaajalise töötuse kasvu tõttu.

Tegevusalati on hõive vähenemist kõige rohkem mõjutanud ehitus, kus hõivatute arv vähenes aastaga 23 000 võrra (36%). Töötlevas tööstuses oli 17 000, kaubanduses 10 000 hõivatut vähem kui aasta tagasi.

I kvartalis oli 51 000 töötut tööd otsinud aasta või kauem (pikaajalised töötud), neist 18 000 kaks aastat või kauem (ülipikaajalised töötud). Pikaajaliste töötute osatähtsus töötute hulgas kasvas 37%-ni, ülipikaajaliste töötute osatähtsus 13%-ni. Vähem kui 6 kuud töötute arv on viimased kolm kvartalit veidi vähenenud.

Töötus oli aasta alguses rekordiliselt kõrge, kuid inimeste usk töö leidmise võimalusse on siiski paranenud. Seda näitab heitunute arvu vähenemine. Kui eelmise aasta teisel poolel kasvas tööotsingutest loobunute arv 11 000-ni, siis tänavu I kvartalis vähenes see samale tasemele, mis eelmise aasta alguses — 7000-ni.

Tööga hõivatute hinnanguline arv oli tänavu I kvartalis 554 000, mis on Eesti taasiseseisvusaja väikseim hõivatute arv. Eelmise kvartaliga võrreldes vähenes hõivatute arv 4,6%, eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 9,6%. Tööhõive on vähenenud rohkem meeste hulgas, mistõttu naiste osatähtsus tööhõives kasvab. Aastaga vähenes hõivatute arv 40 000 mehe ja 18 000 naise võrra. Tänavu I kvartalis olid 54% hõivatutest naised, aasta tagasi 52%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785