2. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi Aken ja Uks ronis kasumiga veidi ülespoole

Viljandi Aken ja Uks AS tuli juhi Rain Hüva sõnul möödunud raske aastaga hästi toime ning vaatamata kahanenud käibele suudeti kasum kasvatata 12,9 miljonilt kroonilt 13,3 miljonile kroonile.

Ettevõtte käive oli 2009. aastal 392 miljonit krooni, mis jäi alla 2008. aastal saadud 436 miljonile kroonile.

Toodete hinnad möödunud aastal langesid. „Saime osa võimendatud langusest - langesid nii toodete hinnad kui ka sihtturgude valuutade kurss,“ märkis juht. Samas suutis ettevõte tema sõnul ekspordi osakaalu 85 protsendilt 89-le kasvatada. Selleks aastaks on plaanitud 15protsendiline käibe kasv ja vähemalt 50protsendiline kasumi kasv.

Küsides, kust see tuleb, vastas Hüva, et Rootsi turg on päris aktiivne. Ta kinnitas, et majanduslangus pole inimeste silmist sära kustutanudki, lihtsalt inimesed vaatavad rohkem, mida välja käidud raha eest saavad. „Täna on käes aeg, kus firmad küsivad hinnapakkumisi, ja see päriselt huvitab neid ka,“ märkis juht, selgitades, et varem küsiti hinnapakkumisi formaalselt ja sageli langetati otsus ikka vanade partnerite kasuks, rõhudes nende usaldusväärsusele ja kvaliteedile.

„Baltimaades toimus buum rumala raha baasil, kus inimesed, kes raha kulutasid, ei olnud seda ise teeninud. Need, kes praegu ehitavad, tahavad teada, mida nad täpselt selle raha eest saavad. Turg on läinud lihtsalt targemaks,“ rääkis Hüva majanduslanguse tulemusest.

Samuti nagu on plaanitud kasvatada käivet ja kasumit, kavatsetakse ka ekspordi osakaalu suurendada eelarvest praeguselt 89%-lt 91%-le. Hüva ütles, et hinnad on stabiliseerunud ja langust enam näha ei ole. „Pigem hakkavad tõusma,“ lisas ta.

Mida ettevõte majanduslangusest õppinud on? „Tuleb tegeleda valitud valdkondades ja sihtturgudel ning mitte hüpelda kiire raha suunas. Otsuseid tuleb teha kiiresti ja radikaalset ning kaasata kriisi üleelamisse ka partnerid-hankijad, finantseerijad, kliendid,“ rääkis Hüva ning lisas, et oluline on ka avatud ja tihe infovahetus töötajatega.

2010. aasta ASis Viljandi Aken ja Uks koondamisi ja palgalangusi praeguse seisuga too ning tasapisi asutakse inimesi juurde võtma.

Viljandi Aken ja Uks AS toodab puit- ja puit-alumiiniumaknaid, rõduuksi ning välis- ja siseuksi nii standard- kui erimõõdus. Ettevõttel on kolm tehast - aknatehas ja uksetehas Viljandis ja komponenditehas Võru maakonnas.

Ettevõtte suurimad eksporditurud on Rootsi, Soome, Norra, Taani ja vähemal määral Läti-Leedu.

Äripäeva infopanga Agent andmetel kuulub Viljandi Aken ja Uks Imre ja Maimu Michalskyle kuuluvale Gregorius Invest OÜ-le 70% ulatuses ja Paavo Mikko Juhani Lampinenile 30% ulatuses.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785