25. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: kinnisvara hinnad on poole aastaga tõusnud 21%

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter kirjutab, et võrreldes eelmise aasta juulisse jäänud kinnisvara turu põhjaga on Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind kerkinud 11 400 kroonilt 13 800 kroonile, mis tähendab ligi 21 protsendilist tõusu.

Tehingute maht püsib samas suurusjärgus aastatagusega.

Tallinna kinnisvaraturu suunanäitajaks on äärelinalinna korterid. Kui analüüsida näiteks Mustamäe tüüpelamute 2-toalisi kortereid, siis keskmine ruutmeetri hind on tõusnud 11 050 kroonilt 12 850 kroonile, mis teeb tõusu suuruseks ca 16%. Samas suurusjärgus on tõusnud ka müügipakkumiste hinnad – kui veel 8-9 kuud tagasi maksis Mustamäe odavaim 2-toaline 340 000 krooni, siis täna algavad pakkumiste hinnad 395 000 kroonist.

Tallinnas tervikuna on kinnisvara tehingute struktuur viimase poolaastaga muutunud oluliselt mitmekülgsemaks. Järjest julgemalt tehakse tehinguid ka keskmisest kallima varaga. Samuti on aktiviseerunud uute elamispindade müük. Teiselt poolt on taas hakatud huvi tundma väga odava ja ebakvaliteetse vara vastu, mille müük vahepeal soikunud oli. Nii on leidnud ostja paljud soodsad pinnad, mis pandi müüki aasta tagasi ja mille hinda vahepeal muudetud ei oldud.

Selgeid stabiliseerumise märke näitab ka Tallinna majade ja maade turg. Nii tehingute mahud kui ka hinnad ei ole viimastel kuudel enam oluliselt langenud. Antud sektorite taastumine on siiski mõnevõrra aeganõudvam kui korteritel.

Kuigi Tallinna kinnisvaraturu tehingute struktuur on muutunud ja keskmist ruutmeetri hinda kergitavad üles keskmisest kallima varaga toimuvad tehingud, on tõus siiski reaalselt olemas kogu korterite turul. Euro ootus ja igakevadeni turu aktiviseerumine annab turule tõenäoliselt hoogu juurde ning mõne kuu pärast saame rääkida uutest põhjajärgsetest tipphindadest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785