12. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar - kütet ei tohiks talvel kinni keerata

Eesti Omanike Keskliit esitas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile seaduse muudatuse ettepaneku, mis tagaks selle, et 1.oktooberist kuni 1.maini keelataks monopolidel "toasooja" kinni keeramine.

Kaugkütte seadust muudetaks alljärgnevalt:

"§14´ 1. oktoobrist kuni 1. maini ei tohi kodutarbija soojusenergiaga varustamist katkestada ega piirata, välja arvatud juhul, kui ohus on inimese elu, tervis, vara või keskkond."

Muudatuse eesmärk on tagada universaalteenuse kättesaadavus, vältida asjatuid sotsiaalseid kannatusi ning majanduslikku kahju küttesüsteemidele kaugkütteteenuse osutamise lõpetamisel kütteperioodi vältel.

Põhjendused ja sotsiaalne reaalsus

Majandusliku olukorra ja sotsiaalse olukorra halvenedes eelmistel aastatel on hüppeliselt kasvanud kommunaalteenuste eest võlgu olevate koduomanike armee, järjest enam korteriühistuid ei suuda enda kohustusi täita. Lõviosa koduomanikest täidab olukorra kiuste õigeaegselt oma kohustused. Kuid eelkõige väikse arvu krooniliste võlgnike tõttu ähvardab paljusid ühistuid ja sadu kodusid sel talvel kütteta jäämine. Esimesed hoiatavad näited Kohtla-Järvelt on ka juba olemas. Kütte välja lülitamine tekitab lisaks sotsiaalsetele kannatustele ka majandusliku kahju küttesüsteemide riknemise näol.

Võlgade sissenõudmiseks talvel kütte välja lülitamine pole õigustatud ega inimväärikas meede, isegi juhul, kui seda teeb kaugkütte ettevõte.

Kaugkütte ettevõttel on sarnaselt kõigi teiste võlausaldajatega, näiteks sideteenuste pakkujatega, olemas õiguslikud vahendid võlgnike distsiplineerimiseks. Asjaolu, et lepingu teiseks osapooleks on juriidiline isik – korteriühistu - ei võta ära võimalust käituda õigusriigile kohaselt. Kui muud vahendid ei aita, on kohtutäituril lisaks korteriühistu kontole võimalik arestida ka korteriühistu nõute katteks korteriomanike omand. Seeläbi saab kohtutäitur võla välja nõuda võlgu olevalt korteriomanikult. Kui korteriomanikul pole piisavalt vara läheb tema vara, kaasaaravatud korter, müüki nõude sundtäitmise läbi. Kahjuks ei ole Kohtla-Järve näitel soovitud või osatud sellist võimalust kasutada ning on käitutud „seaduse piiril kõndiva inkassaatorina“ jättes seeläbi terved perekonnad südatalvel külma toaga.

Seadusandjal on kohustus sekkuda ning tagada kaugkütte ettevõttete ja kodutarbijate tasakaalustatud huvid.

Maagaasiseaduses on analoogsete seaduse muudatuste sisseviimisega juba alustatud, analoogne regulatsioon on kehtestatud ka paljudes Lääne-Euroopa riikides.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785