31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide tootjate käive langes 46%

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane kirjutab, milliste tulemustega lõppes materjalitootjatele lõppeva aasta kolmas kvartal.

Kolmandas kvartalis oli meie ehitusmaterjalitööstus endiselt languskursil. 

Üheksa kuuga kahanes Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 46% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga – 3724 miljoni kroonini.

Teistest mõnevõrra paremad numbrid - langus umbes veerandi võrra - on killustiku müügil ja mõnedel betoonelementide (seinaelemendid) müügil. Siiski on ka nende toodete müük väga raskes seisus, sest killustikumüüjate puhul tuleb arvestada, et väiksem langus võlgneb tänu ühele ehitusobjektile (Ämari lennuväli) ning betoonelementide puhul tuleb arvestada, et nemad olid suuremad langejad juba eelmisel aastal, lisaks on erinevad betoonelemendid kokku ka tänavu peaaegu 50-protsendilises languses. Kahe aasta kokkuvõttes on betoonelementide ja seinamaterjalide tootjad kõige keerulisemas olukorras.

30-40% on langenud avatäidete, katusetoodete ja sillutuskivide müük. 40-50% on langenud liiva, betoonisegude, kuivsegude ja soojustusmaterjalide müük. Kõige kurvem on seis endiselt seinamaterjalide müüjate jaoks – nende kukkumine üheksa kuuga on suurem kui 60%.

Negatiivselt poolelt lisandub kahjuks probleem, et mõned tootjad üritavad kokku hoida nõuetele vastavuse tõendamise ja võimalik, et ka kvaliteedi arvelt. Palume kõigil järelevalvajatel (omaniku järelevalve, ehitusjärelevalve) pöörata tähelepanu, milliseid tooteid ja materjale ehitustel kasutatakse! Probleemsetel juhtudel pöördume ise kindlasti ka riiklike järelevalvajate poole.

Käesoleva aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 1490 miljoni krooni eest, mis jääb 2008. a sama ajavahemiku tulemusele alla 1037 miljoni krooniga. Ekspordi kahanemine on küll väiksem kui siseturu oma, kahjuks on see toimunud siiski väga olulises mahus.

Suurima ekspordikäibega on ehitusmontaažvahtude tootja OÜ Krimelte, enam kui 100 miljoni krooni eest on kaupasid eksportinud lisaks Krimeltele veel avatäidete tootja AS Saku Metall ning AS Kunda Nordic Tsement. Suurima ekspordikäibe osatähtsusega võrreldes ehitusmaterjalide müügikäibega on OÜ Krimelte (üle 90%).

Üheksa kuuga on enam kui kolmveerandi ehitusmaterjalide toodangust eksportinud avatäidete tootjad AS Metus-Est, AS Saku Metall, AS Saajos ja AS Fenestra, enam kui poole on eksportinud seinamaterjalide tootja AS Aeroc ja sideainete valmistaja AS Nordkalk, avatäidete valmistajad AS Klaasimeister, AS Viking Window ja AS Malmerk Fassaadid.

Ettevõtete TOP käibe järgi (2009. aasta 9 kuud, miljonit krooni)

1. Krimelte OÜ    5112. AS Glaskek    2793. AS Saint-Gobain Ehitustooted 240    4. AS Rudus    2295. AS Baltiklaas   1966. AS Pipelife Eesti    195 7. AS Saku Metall   1808. AS Nordkalk   1779. AS E-Betoonelement  12510. AS Silikaat   11811. AS Metus-Est   10812. AS Malmerk Fassaadid  76

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785